Mi tetszik a befektetési gurunak Európában?

Warren Buffett kisebbségi tulajdont venne egyes óvilági családi vállalkozásokban.
NAPI Online, 2008. május 21. szerda, 13:59
Fotó:

Warren Buffett milliárdos üzletember szimatát sok száz szerencsevadász, és még annál is több gazdagodásra vágyó befektető lesi, ami nem csoda, ha vetünk egy pillantást a Forbes magazin által összeállított leggazdagabbak listájára, ahol az omahai jósként is aposztrofált guru az első helyen szerepelt tavaly.

Buffett a héten négynapos látogatást tesz Európában, azzal a nem titkolt céllal, hogy helyet keressen annak a 35 milliárd dollárnyi készpénznek, amely az általa tulajdonolt és igazgatott Berkshire Hathawaynél felhalmozódott korábbi sikeres befektetései révén. A Bloomberg úgy tudja, Buffett ezúttal nem 100 százalékos felvásárlási célpontokat, hanem kisebbségi tulajdonrészek vásárlásának lehetőségeit kutatja az Óvilágban; azokat is leginkább családi kézben lévő vállalkozásokban.

A befektetési guru körútjának első állomásául Frankfurtot választotta, majd onnan Lausanne-ba ment, hogy ma Madridban, majd holnap Milánóban tárgyaljon a lehetséges partnereivel. Buffett színtérváltásának legfőbb oka - saját állítása szerint - az, hogy az Egyesült Államokban ínséges idők járnak az olyan társaságokra, mint a Berkshire Hathaway, hiszen nehéz számukra megfelelő méretű akvizíciós célpontokat találni. Buffett felvásárlási célpontjainak legalább 75 millió dolláros adózás előtti eredményt kell felmutatniuk, hogy felkeltsék a guru érdeklődését.

HOZZÁSZÓLÁSOK