Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem lesznek elbocsátások, a nyugdíjba vonulók és az önként távozók állásait számolják fel - idézi a tájékoztatást az MTI.

A Michelin 2017 óta már 1500 munkahelyet megszüntetett átszervezési programjában a franciaországi székhelyén, Clermont-Ferrand-ban és az Egyesült Államokban, valamint bezárta a franciaországi La Roche sur Yonban és a németországi Bambergben is egy-egy telephelyét.

A közlemény szerint 2024-ig a tervezett leépítések hatvan százaléka korkedvezményes nyugdíjjal történik, a fennmaradó negyven százalék pedig végkielégítéssel támogatott önként távozó lesz a kollektív megállapodásnak megfelelően.

Florent Menegaux, a Michelin elnöke a francia hírügynökségnek elmondta: az átszervezés valamennyi franciaországi telephelyet érinti, és a csoport kötelezettséget vállal arra, hogy legalább annyi munkahelyet hoz létre a jövőben, mint amennyit megszüntet.

A telephelyenként megszűnő munkahelyek számát a következő hónapokban teszi közzé a cég, a vezetőség a közeljövőben kezd tárgyalásokat a szakszervezetekkel egy három évre szóló keret-megállapodásról.

A csoport "csaknem tíz éve küzd az abroncsgyártás világpiacának alapvető strukturális átalakulásával, amelyet elsősorban az olcsó termékek tömeges érkezése határozott meg" - mondta az elnök.  A leépítési program célja a tevékenység stratégiai átalakításának megtervezése a jövőre való felkészülés jegyében.

"A Michelin nem hagyja el Franciaországot és az újfajta tevékenységeinek fejlesztéséből nyert megtakarításainak egy részét beruházásra fordítja" - mondta Florent Menegaux.

A cégcsoport célja, hogy a 2030-ra a forgalmának legalább harminc százalékát az abroncsgyártáson kívül valósítsa meg, egyebek mellett a 3D-s nyomtatásból vagy a hulladékfeldolgozásból.