Milliárdokat fizethet rá Pozsony az elkerülő autópályájára

A hivatalos hatástanulmány állításával ellentétben a szlovák fővárost elkerülő autópálya építését a magántőke bevonása milliárdokkal drágítaná meg.
Barabás T. János, 2015. október 13. kedd, 16:25
Fotó: Reuters

Egymilliárd euróval kerülhet többe az államnak a Pozsonyt elkerülő új D4-es autópálya, ha az állam ezt ppp-projekt keretében, vagyis magántőke bevonásával építi meg - derül ki az Ineko gazdaságkutató intézet elemzéséből. A pozsonyi Új Szó által ismertetett tanulmány a döntés alapjául szolgáló hivatalos dokumentumban súlyos hibákat fedezett fel. Aszerint ugyanis a ppp-finanszírozás 300 millió euróval kedvezőbb az állam számára, mint ha az autópálya-építést kizárólag az állam fizetné. A feltárt hibák azonban ennek az ellenkezőjét bizonyítják, vagyis a ppp-projekt több mint 500 millió euróval kerül többe az államnak - nyilatkozta Peter Golias, az Ineko igazgatója.

Ez a projekt ráadásul az állam gazdálkodására is negatív hatással lehet. Golias szerint az elkövetkező években 2-3 százalékra nőhet a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított rejtett államadósság, a ppp-projekt lényege ugyanis, hogy az állam hosszú éveken keresztül fizet a magánberuházónak a sztrádáért, miközben ezt nem számítják bele a költségvetési hiányba és az államadósságba sem.

"Már a jövő évi költségvetés is a GDP 2,4 százalékának megfelelő rejtett adóssággal számol, ami tovább nőhet" - állítja az Ineko igazgatója. Az építésügyi minisztérium a tanulmányt politikai támadásnak minősítette, ami csupán azért meglepő, mert az előző, jobboldali kormány is a ppp-projekt mellett tette le a voksát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2015.10.13 21:03

Ok-ok de akkor miből vesz 7 millás festményt az ottani orbán ráhel ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

reszeloaladar, 2015.10.13 17:50

Ez egy 30 km hosszú autópálya lenne...315 milliárdért? Vagy ennyivel több lenne mint a mennyi? Km-enként 10 milliárd. Ennyiért mehetne az út végig alagútban, és még hegyet is lehetne építeni az alagút köré. Esetleg pillér nélküli hídon végig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html