Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egymilliárd euróval kerülhet többe az államnak a Pozsonyt elkerülő új D4-es autópálya, ha az állam ezt ppp-projekt keretében, vagyis magántőke bevonásával építi meg - derül ki az Ineko gazdaságkutató intézet elemzéséből. A pozsonyi Új Szó által ismertetett tanulmány a döntés alapjául szolgáló hivatalos dokumentumban súlyos hibákat fedezett fel. Aszerint ugyanis a ppp-finanszírozás 300 millió euróval kedvezőbb az állam számára, mint ha az autópálya-építést kizárólag az állam fizetné. A feltárt hibák azonban ennek az ellenkezőjét bizonyítják, vagyis a ppp-projekt több mint 500 millió euróval kerül többe az államnak - nyilatkozta Peter Golias, az Ineko igazgatója.

Ez a projekt ráadásul az állam gazdálkodására is negatív hatással lehet. Golias szerint az elkövetkező években 2-3 százalékra nőhet a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított rejtett államadósság, a ppp-projekt lényege ugyanis, hogy az állam hosszú éveken keresztül fizet a magánberuházónak a sztrádáért, miközben ezt nem számítják bele a költségvetési hiányba és az államadósságba sem.

"Már a jövő évi költségvetés is a GDP 2,4 százalékának megfelelő rejtett adóssággal számol, ami tovább nőhet" - állítja az Ineko igazgatója. Az építésügyi minisztérium a tanulmányt politikai támadásnak minősítette, ami csupán azért meglepő, mert az előző, jobboldali kormány is a ppp-projekt mellett tette le a voksát.