Az Alcatel-Lucent, a világ legnagyobb vezetékes telefonhálózat gyártója, 11 negyedév után, a második három hónapban meglepetésre pozitív eredményről számolt be: a költségcsökkentések és a Thales részesedés eladása eredményezte a nem várt profitot - írja a Bloomberg.

A második negyedéves profit 14 millió eurót tett ki, szemben a tavalyi 1,1 milliárd eurós veszteséggel - az elemzők előzőleg 251 millió eurós veszteséget vártak. Az űriparral, közlekedési technológiákkal és biztonságtechnikával foglalkozó Thales részvényeinek eladásából 255 millió euró bevételhez jutott a társaság. Az eladások 4,8 százalékkal csökkentek, 3,91 milliárd euróra - az elemzők 3,83 milliárd eurós volument prognosztizáltak.

Amióta az Alcatel 2006-ban megvette a Lucentet, 8,5 milliárd eurós veszteséget szedett össze. A vállalat decemberben hirdette meg költségcsökkentő intézkedéseit: két év alatt 2 milliárd euróval kurtítják meg a kiadásokat, aminek hatására az összeolvadás óta 17,5 ezer munkavállalójuktól váltak meg - a legfőbb céljuk, hogy 2010-re újra nyereséges legyen a társaság.