Az olajpiacról ismert francia Total és a nemzetközi porondon ismeretlen német Next2Sun közös projektet indít, hogy mobilizálja a kétoldalas napelempaneleket a hatékonyabb mezőgazdasági felhasználhatóság értelmében. A francia PV Magazine számolt be arról, hogy a két cég a francia piacra szánt innovatív szerelési megoldással állt elő a területen.

A megállapodásuk szerint a német startup cég a kétoldalas fotoelektromos panelek vertikális szerelési technológiáján alapuló megoldást kizárólag a Total számára telepíti. A rendszer lehetővé teszi, hogy az álló, függőlegesen felszerelt panelek maximálisan kihasználhassák a beeső napsugárzást az elülső és a hátsó felületen is - akkor, amikor a mezőgazdasági energiafelhasználásnak a leginkább szüksége van rá: hajnalban és alkonyatkor.

A megoldás azonban messze túlmutat az agronómiai használat-optimalizáláson, mivel az így telepített rendszerek képesek stabilizálni is a villamos energia hálózatot is. Úgy, hogy a hagyományos napelemes termelés csúcspontjain - ami a rendszer hálózatirányítói számára egyre komolyabb feladatot jelent más áramtermelőkkel együtt egyensúlyban tartan - gyakorlatilag nem termelnek áramot.

A Next2Sun rendszere kevés helyet foglal, megfelelően telepítve ráadásul védelmet jelenthet a mezőgazdaságban a szél, de az erős napsütés ellen is.



Új dimenzió

A napelemgyártás óriásai, mint a SolarWorld vagy az LG már két éve előálltak a kétoldalú napelemmel, és akkor úgy tűnt, hogy a fix és a napkövető rendszerek teljesítménytöbblete közötti tartományban ez lehet a közbenső megálló. 2018-ban úgy gondolták, hogy 10-15 százalék plusz majd sokak fantáziáját megmozgatja, mivel alig (5-8 százalékkal) tűntek drágábbnak az egyoldalúnál, viszont a billentéses megoldáshoz képest egyáltalán nem használnak el a működtetésükre a megtermelt energiából. Ugyanakkor azt komoly hátrányként kezelték, hogy az álló paneleket nem lehet olyan sűrűn egymás mellé-mögé telepíteni, mint a hagyományos rendszereket, mert a nagyobb magasságuk a nap nagy részében nagyobb árnyékolási felületet is eredményez.

Hasonló projekt van néhány; korábban a német Solarserver adott hírt arról, hogy egy mezőgazdasági projektet megsegítve, 10 hektáron megépítik a kontinens legnagyobb állópaneles napelemes erőművét. A hagyományos déli tájolás helyett Kelet-Nyugat irányba néző panelek a modellezések szerint kicsivel több áramot termelnek majd a szokásosnál, de az elsősorban mezőgazdasági tevékenységre profilozott területen csupán 2 megawattra (MW) lőtték be a névleges termelőkapacitást.

Az 5700 álló panelt úgy telepítik - ígérte a cég, hogy délben ne legyen árnyékuk. Ez azt jelenti hogy ekkor a napelemek szinte nem is termelnek áramot. Ez egybevág azzal az elgondolással, amit a francia projektben követnek: az áram helyben felhasználhatósága jobban preferálja, ha a napközepi csúcstermelés helyett a reggeli és késő délutáni napsütésből hoz ki az erőmű a legtöbbet.

Kép: next2sun.de

Tavaly pedig az elsősorban a cellahatékonysági rekordjairól ismert belga kutatóintézet és flamand partnercége szimulációs projektjéről írt a PV Magazine angol nyelvű részlege. Az imec és az EnergyVille azt a számítást próbálta tapasztalati tőkével megerősítve tökéletesíteni, hogy pontosabban tudják előre jelezni a  kétoldalas napelemrendszerek termelési hozamait.  Azt is prognosztizálták már, hogy mekkora potenciál lehet a kétoldalas napelem technológiában: a nemzetközi iparági tervezést végző ITRPV (International Technology Roadmap for Photovoltaic) úgy véli, hogy e technológia - elsősorban a gyakorlatiasabb felhasználhatósága miatt olyan tempóban terjedhet el a világban, hogy - 2028-ra az újonnan telepített modulok 35 százalékát is elérheti.

Szimbiózis

A Total a leányvállalatán, a Total Quadrannon keresztül került most a képbe, hogy a francia energiaipari cég a közelmúltban partnerségre lépett a francia mezőgazdasági szövetkezetekkel. Ennek lényege, hogy vállalták: 2025-ig mintegy 500 MW napelemes termelőkapacitást úgy telepítenek mezőgazdasági földekre, hogy a termőföldet nem sajátítják ki az ipari termelés számára.

"Ez a partnerség összhangban áll azzal a célkitűzésünkkel, hogy az agrárszektorban érdekelt szereplőkkel együttműködve, egy innovatív technológia segítségével növeljük a mezőgazdasági földterületek hasznosítását" - mondta Thierry Muller, a Total Quadran vezérigazgatója. Szerinte az is fontos szempont, hogy a megtermelt árammennyiséget helyben lehet a legjobb hatékonysággal felhasználni, ami azzal a következménnyel is jár, hogy a napenergiából termelt többletenergia felhasználására úgy kerülhet sor, hogy az jelentősen nem terheli a hálózatot. Sőt: mivel a megtermelt mennyiség zömmel helyben hasznosul, a technológiának nem kell külön is versenyeznie más megoldásokkal a piacon.

Maga az agrofotovoltaika nem új találmány, az alapművet még 1981-ben megírta Adolf Goetzberger (címe: Burgonya a kollektor alatt). De a professzor elképzelése, az, hogy a földeken az áramot afféle új "terményként" termeljék meg, csak akkor vált szélesebb körben ismertté, amikor egy évtizede a német Fraunhofer intézet mindezt a gyakorlatban is bizonyítgatni kezdte. Maga az agrofotovoltaika kifejezés is az intézet kreálmánya, azt a technológiai és mezőgazdasági szimbiózist jelzi, melynek során a napelemek hasznosítása és termőföld termelékenyebbé tétele egyaránt fontos cél. Legutóbb e témával akkor kerültek be a magyarországi hírfolyamba is, amikor a 2018-as évi eredményeket összegezve bizonyították: azon a területen, ahol külön-külön legfeljebb 100 százalékot lehetett volna elérni a mezőgazdasági, illetve az energetikai hasznosításból, a parcella képes volt 186 százalékot teljesíteni.

Kép: next2sun.de

A friss projektben a franciák választása azért eshetett a német startupra, mert a Next2Sun technológiailag is új, az agráriummal való nagyobb fokú szimbiózisra épülő koncepciót fejlesztett ki a földre szerelt napelempanelek számára. A Kelet-Nyugat tájolású, kétoldalas modulokkal a konzolok segítségével úgy profilozzák, hogy azok termelési csúcsa reggel és estefelé legyen. (Ez egyébként azt is eredményezi, hogy ha a gazdák a megtermelt áramot mégsem használják fel saját céljaikra, hanem eladnák a hálózat felé, magasabb egységáron tudják azt értékesíteni, mint a déli csúcstermelési időszakban a hagyományos napelemes rendszerek.)

Azt is kidolgozták, hogyan kerülhető el, illetve minimalizálható a konzolok miatti földmunka (tömörítés, betonozás stb.), és arra is ügyeltek, hogy a telepítési sorok között legalább 10 méteres távolságot tartsanak, hogy a hagyományos mezőgazdasági gépek használatát ne befolyásolják. Számításaik szerint a megoldásuk azt is lehetővé teszi, hogy az adott területnek legalább 90 százaléka továbbra is használatban maradhasson mezőgazdasági célokra.

A Net2sun a tartórendszer tökéletesítésén folyamatosan dolgozik; jelenleg is fut az Econeers crowdfunding platformon egy támogatási projektjük. Árulkodó lehet, hogy a célként meghatározott 1 millió euró felét máris összekalapozták.