A Sony kezébe került a Sony Ericsson mobiltelefon-gyártó cég - erősítette meg a válásról szóló hírt mindkét vállalat a Reuters tudósítás szerint. A japán nagyvállalat 1,05 milliárd euró készpénzt fizet a 2001-ben létrehozott közös vállalat 50 százalékáért, amiért birtokába kerülnek a mobilgyártáshoz szükséges szabadalmak. A felek ezenfelül kötnek egy kölcsönös licenchasználati szerződést is.

A Sony Ericsson kezdetben kamerás és walkmanként is működő telefonok arzenáljával árasztotta el a piacot, az utóbbi években azonban hátrányba került az okos telefonok versenyében. A kivásárlás lehetősége hosszú ideje napirenden van, ugyanis ez mindkét félnek előnyös.

Az Ericsson a mobilhálózatokhoz szükséges eszközök fejlesztésére és a hálózati szolgáltatásokra koncentrálhat, a Sony pedig egyesítheti tévé-, laptop-, táblakomputer- és videojáték-üzletágát a mobiltelefonokkal. Így összefüggő, az eszközök közt átjárást biztosító kínálattal támadhat a fogyasztókra.

A Sony Ericsson hosszú veszteséges időszak után a harmadik negyedévben lett nullszaldós, és nemrégiben döntött arról, hogy a jövőben csak okos telefonokat fog gyártani - emlékeztet a BBC. A vállalat eladásainak 80 százalékát az Xperia készülék teszi ki, amely a Google Android operációs rendszerét futtatja.