Újabb légitársaság került a csőd közelébe

A Montenegro Airlines szombaton felfüggesztette működését, miután az ország új kormánya nem volt hajlandó tovább finanszírozni az eladósodott nemzeti légitársaságot - írja az AP.
Szabó Dániel, 2020. december 26. szombat, 17:09
Fotó: Getty Images

Becslések szerint az Embraer 195 és Fokker 100 gépekből álló kisgépes flottát üzemeltető és számos európai fővárosba repülő vállalat több mint 150 millió euró adósságot halmozott fel, amely tovább nőtt a nyári turisztikai szezon összeomlásával, amelyet a koronavírus-járvány okozott - írja a hírügynökség a Montenegro Airlines csődközeli helyzetéről.

A 25 évvel ezelőtt alakult légitársaság elnézést kért utasaitól az összes járat hirtelen törlése miatt, és megköszönte az eddigi bizalmat, a közös utazás eddigi éveit.

Montenegró új konzervatív kormánya, amely a múlt hónapban vette át az ország vezetését, kijelentette, hogy a vállalat a cégvezetés számos mulasztása miatt került jelenlegi szorult helyzetébe. Példaként erre azt említették, hogy a több mint 350 alkalmazott havi bérét utoljára szeptemberben fizették ki.

A kormány jelezte, azonnal leállítja a veszteségek finanszírozását, hozzátéve, hogy a légitársaság adóssága akkora, hogy felmerült a repülőgépek zár alá vételének lehetősége is a külföldi repülőtereken. De a kormány hozzátette, hogy a következő hónapokban "teljesen új" légitársaságot tervez alapítani.

Hasonló körülmények között szállt sírba a Malév is 2012-ben, akkor a magyar kormány is azt ígérte, hogy megfontolja egy új légitársaság megalapítását, de ez végül soha nem történt meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK