Tízmillió dolláros bírságot kapott a Morgan Stanley

A Pénzügyi Ipari Szabályozó Hatóság (FINRA) a Morgan Stanley amerikai brókercégére 10 millió dollárt szabott ki szerdán a cég pénzmosás elleni programjának hiányosságai miatt.
Szabó Dániel, 2018. december 26. szerda, 17:53
Fotó: AFP/Getty Images North America - Spencer Platt.

A FINRA elmondta, hogy a pénzmosási program hiányosságait feltáró vizsgálat egy ötéves időszakot vizsgált - 2011 januárjától 2016 áprilisáig - amelyet azért kezdtek el, mert a brókercég nem volt képes rendesen nyomon követni az ügyfélbetétek 2,7 milliárd dollárnyi állományát. A betétek alacsony árú értékpapírokban voltak, amelyeket előszeretettel használnak illegális tevékenységekre, ugyanis az illikvid papírok esetében könnyű spekulálni, valamint könnyen gazdát cserélhetnek a tisztára mosásra szánt tételek.

A Morgan Stanley 2013 óta "rendkívüli lépéseket" tett a pénzmosás elleni programok javítása érdekében, ideértve a penny részvényügyletek és a potenciális bennfentes kereskedelem nyomon követésének új, automatizált folyamatát is. Korábban viszont ezek hiányoztak, amelyet a FINRA kifogásolt, ahogy azt is, hogy a Morgan Stanley automatizált felügyeleti rendszer nem kapott fontos adatokat más Morgan Stanley rendszerekből.

2015-ben a Morgan Stanley által felügyelt tanácsadó több más "nagy kockázatú" problémát azonosított. De a brókercég ezeket nem oldotta meg legalább 2017. februárig. A társaság jelezte, elfogadja a bírságot és örül, hogy öt év után lezárhatják az ügyet - írja a Reuters.

Korábban a FINRA hasonló hibákat talált a Citi Bank rendszerében is.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK