Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A külföldi vállalatokat aggasztotta, amikor májusban Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő felszólította kormányát, hogy dolgozzon ki programot a gyógyszeripari termékek importjának hazai termékekkel való helyettesítésére.

Bár az orosz gyógyszerpiac évi 19 milliárd dolláros forgalmával alig töredéke a 377 milliárd dolláros amerikainak, elvesztése súlyos csapást jelentene a globális ágazatra - írta a Russia Beyond the Headlines. Jelenleg a létfontosságú gyógyszerek hivatalos listáján szereplő szerek 60 százaléka hazai gyártású, az új politika ezt 2018-ra 90 százalékra akarja emelni.

A veszély azonban egyelőre nem látsziki. Az importellenes politika az állami egészségügyi intézményekre, patikákra korlátozódik, nem érinti a magánvállalkozásokat, márpedig ezek forgalma több mint kétszerese az előbbiekének.  Emellett a változások nem egyformán érintik a külföldi cégeket, amelyek közül több is valójában felkészülten várta a rendelkezést.

Az orosz kormány ugyanis már korábban vám- és állami támogatási intézkedésekkel előnyben részesítette azokat, amelyek hajlandók voltak gyártásukat Oroszországba vinni és ottani partnerekkel társulni. Az angol-svéd AstraZeneca, a francia Sanofi, a svájci Novartis, a német Bayer és a dán Novo Nordisk már rendelkezik termelő bázissal Oroszországban, és az amerikai Abbott az orosz gyógyszeripar történelmének egyik legnagyobb tranzakciójában 16,7 milliárd rubelért (495 millió dollár) felvásárolta az ország második legnagyobb gyógyszergyártóját, a Veropharmot.