Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Karbonnegatív és az óceánokban könnyen lebomló - így jellemezte a Fast Company a Newlight, egy biotechnológiával foglalkozó vállalkozás új fejlesztését - írja a hvg.hu.

A cég által kidolgozott eljárás során képesek az üvegházhatású metánt mikrobák segítségével átalakítani, és egy műanyagszerű anyagot hoztak létre, amiből lényegében bármit lehet készíteni. Ha pedig a cég által gyártott evőeszközök, vagy szívószálak netán a tengerbe kerülnek, cellulózzá alakulnak.

A kutatók egy évtizedes kutatását és fejlesztését az inspirálta, hogy azokat az óceáni mikroorganizmusokat kutatták, amelyek táplálékként elfogyasztják az üvegházhatású metánt és a szén-dioxidot, ezt pedig magukban egy speciális anyaggá alakítják - lényegében ezen az elgondoláson alapul a megoldásuk.

A cég által air carbonnak nevezett anyag fehér és végeredményben porszerű - ezt pedig képesek a legkülönfélébb tárgyak formájára kiönteni.

Több év fejlesztés után most rukkoltak elő az első termékekkel: bár akár bútorokat és különböző csomagolóanyagokat is lehetne ebből csinálni, elsősorban olyan tárgyakat alkottak meg a tulajdonságaiban a műanyaghoz hasonló anyagból, amelyek egyszer használatosak és amelyek az óceánokba kerülve általában a legnagyobb gondot okozzák: ezek pedig szívószálak és evőeszközök.

De egy bőrszerű anyagot is létrehoztak az air carbonból, amit a ruházati ipar is használhat.