Hihetetlen: nem büntetik a részeg alkalmazottakat

Csehországban olyan nagy a munkaerőhiány, hogy a cégek nem merik elbocsátani a munka közben alkoholizáló vagy drogozó alkalmazottakat, mert attól tartanak, hogy nem találnak embert a pótlásukra.
Barabás Júlia, 2019. április 18. csütörtök, 20:53
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A történelmi mélyponton lévő csehországi munkanélküliségnek nagyon szokatlan mellékhatásai vannak - derül ki a Radio Praha cikkéből. Az Aktualné hírportál körkérdéséből kiderült, hogy a vállalatok időnként elnézik alkalmazottaiknak, hogy részegen vagy bedrogozva "dolgoznak". Attól tartanak ugyanis, hogy ha kirúgnák őket, nem találnának mást a helyükre.

A cégek belső szabályzatai lehetővé tennék, hogy a munkaidőben alkoholizáló vagy drogozó munkatársaknak azonnal ajtót mutassanak, ám egyre több főnök huny szemet efelett - derült ki számos alsó és középvezető megkérdezése alapján. A fiatalabbak drogtesztjei egyre ritkábbak, és rendszeresen előfordul, hogy a főnökök az ellenőrzések előtt szólnak problémásabb beosztottaiknak, hogy maradjanak otthon.

Egy raktári dolgozó elmondta az Aktualné újságíróinak, hogy munkahelyén rendszeres a rum, a vodka és a sör fogyasztása műanyagpalackokból. A legnépszerűbb kábítószerek a marihuána és az metamfetaminok. A sajtóorgánum vizsgálatából az is kiderült, hogy a felső vezetők körében is jelentkezik a munkahelyi alkoholfogyasztás problémája.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.18 21:34

Ez nálunk is így van, főleg a behozott ukrán dolgozók esetében. Csak ezt itt nem reklámozzák, a cseheknél viszont valószínűleg ugyanilyen hírek jelennek meg - rólunk.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html