Az Amazon internetes áruházlánc szeptember közepétől kezdve szédítő tempóban 100 ezer új alkalmazottat vesz fel, hogy lépést tartson az otthonról dolgozók házhoz szállítási igényeivel, illetve felkészüljön a karácsonyi bevásárlási ostromra - adta hírül a MarketWatch. A bővítés, amelyben teljes és részmunkaidős dolgozókat is keresnek, csak az USA-ra és Kanadára vonatkozik.

Az újaknak 15 dolláros órabért (4500 forint) és maximum ezerdolláros belépőbónuszt ajánlanak. Ezt megelőzően nem sokkal 33 ezer a back office bővítését szolgáló alkalmazott felvételét jelentették be.

A UPS csomagküldő vállalat szeptember elején adott hírül egy 100 ezres bővítést, úgyhogy a két nagy cég ölre mehet egymással a jó munkaerőért. Az Amazon legutóbb márciusban és áprilisban jelentett be egy 100 ezres és egy 75 ezres bővítést. A cég részvényei idén eddig 70 százalékkal drágultak, a második negyedévben, ami a legtöbb vállalatnak a siralomvölgy volt, a tavalyihoz képest 40 százalékkal, közel 90 milliárd dollárra ugrott az árbevétele, amiből több mint ötmilliárd volt a tiszta profit.

A tőzsdei menetelésnek köszönhetően Jeff Bezos, az Amazon alapító-tulajdonosa 184 milliárd dollár becsült nettó vagyonnal rendelkezik, ami a magyar GDP-nek megfelelő összeg. A technológiai mágnások régi királya, Bill Gates Microsoft-alapító javait 122 milliárd dollárra beszülik, a Facebook alapítója és vezérigazgatója, Mark Zuckerberg neve mellett 101 milliárd dollárt láthatunk. Az Amazon esetén a vállalkozás másik végén 600 ezer ember szorgoskodik - a vállalat ennyivel bővítette létszámát 2010 óta. Az USA 40 államában összesen 350 milliárd dollár értékű befektetést hajtottak végre.