Munkahely - a Nestlé a lengyeleket választotta

A Nestlé áttelepíti bizonyos termékeinek gyártását Nagy-Britanniából Lengyelországba, amivel kivívta a helyi szakszervezetek haragját. A döntés oka a brexit - ezúttal 300 munkahelyet buknak emiatt a szigetország lakói.
Barabás Júlia, 2017. április 30. vasárnap, 20:18
Fotó: Napi.hu

A Nestlé brit részlege áthelyezi termelésének egy részét Lengyelországba - írta a gazeta.pl. A döntés nagy ellenállást váltott ki Nagy-Britanniában, az ottani szakszervezetek a konkrét ügyön túl azt is kifogásolják, hogy ez csak az egyik számos leépítés közül, amelyek oka a brexit. A lengyelek nagyot akarnak kaszálni a britek kilépésén, és jól állnak a régiós versenyben.

A Nestlé az ismert Blue Riband tejcsokoládéval borított nápolyis szelet termelését viszi a lengyelekhez. Ennek következtében 300 munkahelyet szüntet meg a szigetországban. A döntést a hatékonyság javításával indokolják, de nem titok az sem, hogy a cég attól tart, romolhat termékeinek piaci versenyképessége, ha az EU-n kívülről kell majd azokat importálni a kontinensre.

Lépjenek le önként?

A szakszervezetek szerint a londoni kormánynak be kellene avatkoznia, mielőtt késő lesz. A munkahelyek millióit fenyegeti veszély az egész országban. A Nestlé azt ígérte, hogy tárgyalni fog az angliai és skóciai dolgozókkal annak érdekében, hogy minimalizálják a döntés következményeit. A Yorkban, Newcastle-ban, Halifaxban és három további városban dolgozó alkalmazottakat arra biztatják, hogy önként távozzanak - a lengyelországi termelés áttételének a Telegraph szerint 2018-ban kell befejeződnie.

A Nestlé - amely Magyarországon is jelen van - 1993-ban kezdte tevékenységét Lengyelországban, jelenleg mintegy 5000 alkalmazottat foglalkoztat 10 üzemben, amelyekben 1500-féle terméket gyártanak. A vállalat szerint eddig 2,2 milliárd zlotyt fektettek be lengyelországi tevékenységükbe.

Képünk illusztráció.

HOZZÁSZÓLÁSOK