Nagy dobásra készül a Honda

A japán autógyártók közül elsőként a Honda az év közepén megkezdi a részben önjáró, 3-as SAE szintű autók értékesítését.
Domokos László, 2020. január 5. vasárnap, 13:40
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A SAE (Society of Automotive Engineers) International 2014-ben egy szabvány formájában definiálta az autonóm gépjárművek terminológiáját, illetve megfogalmazta azok szintjeit az automatizáltságnál.

A 3-as szint már magas automatizáltságot jelent, a vezetőnek például bizonyos feltételek mellett nem kell a forgalomra figyelnie, és például olvashat vagy tévét nézhet. A 3-as SAE szintű autók azonban csak lassú haladás során vagy közlekedési dugóban lehetnek automatapilóta üzemmódban. A vezetőnek kötelező a vezetőülésben ülnie, hogy szükség esetén bármikor visszavegye a gépkocsi irányítását.

Ilyen, 3-as SAE szintű autókat az Audi már árusít Japánban. A legmagasabb SAE-szint az ötös, az ilyen autókban a tervek szerint már nem lesz kormánykerék és az utasok a hátsó üléseken foglalnak helyet - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

robot001, 2020.01.05 19:21

Mi ebben az újdonság? A Hondák régóta önjárók! Önjárók mióta nem kell lovat/ökröt/szamarat/bivalyt befogni eléjük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html