Nagy bajban a Kika és az Extreme Digital gazdája

A Steinhoff International hitelező bankjai kedden Londonban arról kell döntenek, hogy életben tartják-e a jelenlegi formájában a dél-afrikai kereskedelmi csoportot, vagy szétszabdalják, és az egyes részeket eladják, hogy mentsék a menthetőt. A társaság legalább részben a Kika, a Pepco, az Extreme Digital és az Andante bútorokat gyártó Kanizsa Trend gazdája is - írja a G7.24.hu.
K. Kiss Gergely, 2017. december 19. kedd, 10:18
Fotó: Napi.hu

A korábban dél-afrikai sztárvállalkozásnak tartott Steinhoff zuhanását teljesen váratlanul indította el egy könyvelési botrány. A frankfurti tőzsdén jegyzett cégnek december 5-én kellett volna előállnia a negyedéves jelentésével, ehelyett azonban csak egy közleményt adott ki, meglepő tartalommal.

Ebben annyit közöltek, hogy negyedéves pénzügyi adatokat most ne várjon senki, mert a felügyelő bizottság olyan információkra bukkant, amelyek miatt vizsgálatot kellett indítania, a vezérigazgató pedig lemondott - emlékeztet a portál. Nem sokkal később, távoznia az elnöknek Christo Wiese milliárdos befektetőnek is, aki "húzónévnek" számított a hitelező bankok körében.

Kiderült, hogy a Steinhoffnál egy 6 milliárd eurós lyukat kellene betömni a könyvelésben.

A cég igyekezett biztosítani a befektetőket, hogy a világszerte tulajdonában lévő mintegy 40 kereskedelmi márka megfelelően termeli a bevételt, a részvényeseket azonban ez aligha győzte meg: a csoport értéke két nap alatt 80 százalékot esett.

A Steinhoff magyar érdekeltségei közül e cikk megjelenéséig csak az Extreme Digital reagált hivatalosan a hírekre.

Az Extreme Digital Zrt. operatív működése - ideértve a financiális folyamatokat is - teljesen független a Steinhoff International csoporttól - írta a társaság közleményében. A vállalat pénzügyi szempontból önálló, saját cash flow-val és likviditással rendelkezik. Ugyan a dél-afrikai cég az Extreme Digital 50,4 százalékos résztulajdonosa, de a magyar tulajdonostárs döntési jogai és lehetőségei megegyeznek a Steinhoff International jogaival és lehetőségeivel, emiatt a magyar online áruház helyzete teljesen egyedi, nem hasonlítható a csoporthoz tartozó más cégekhez.

A cégbírósági adatok szerint a legnagyobb árbevételű magyar Steinhoff érdekeltség az Extreme Digital, az itt dolgozó 264 fő tavaly 33,3 milliárd forint forgalmat termelt. Ezt követi a Kika Lakberendezési Kft. 686 fővel és 25,2 milliárdos bevétellel, majd a Pepco nevű bolthálózatot működtető Pepkor Hungary Kft. 914 fővel és 3,2 milliárd forintos teljesítménnyel. A nagykanizsai Kanizsa Trend Kft.-nél - melynek Andante nevű bútorait a Kikában árulják - tavaly átlagosan 562 fő dolgozott, és 1,56 milliárd forint bevételt ért el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2017.12.19 13:12

A KIKA-ban vásárolható termékek rossz minőségűek, bár csili-vili az üzlet ránézésre. Minden tönkrement, amit ott vásároltam egy éven belül, és nem olcsó termékek voltak. A vásárolt szekrénysornak a kulcsa, a tokkal együtt kijött, és hullik darabokra az összeszerelt drága bútor.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2017.12.19 11:43

Nem tudnak 6 milliárddal elszámolni?
Meg a dolgozónak sem tudnak többet fizetni mi? haggyámá a faxsággal
Rongyrázás van és kamu duma a felelősségről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html