Nagy bajban Paks 2 bankja

Oroszország állami fejlesztési bankja meghosszabbítja a 2014-es szocsi téli olimpiához kapcsolódó hiteleinek lejáratát, valamint csökkenti azok kamatát is, hogy segítsen a kölcsönt felvevőknek törlesztési kötelezettségeik teljesítésében - közölte Szergej Gorkov, a pénzintézet vezérigazgatója csütörtökön a felügyelőbizottság ülése után.
Papp Zsolt, 2016. június 23. csütörtök, 19:08
Fotó: Napi.hu

A veszteségtermelő olimpiai projektek finanszírozásában élenjárt a Vnyesekonombank ( VEB), amely az ukrán válság miatt Oroszországra kivetett nyugati szankciók következtében nem tud hozzáférni a nemzetközi tőkepiacokhoz. Az orosz kormány becslése szerint a pénzintézetnek 1200 milliárd rubel (18,7 milliárd dollár) állami támogatásra lehet szüksége. Az átütemezésben érintett olimpiai hitelek összege 200 milliárd rubelt tesz ki. (A VEB az orosz állam fejlesztési bankja, a pénzintézetnek kellene állania  a10 milliárd eurós paksi hitelt is.)

Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön újságírók előtt kijelentette, hogy a VEB-nek jövőre 260 milliárd rubeles állami támogatásra lehet szüksége, hogy vissza tudja fizetni külföldi hiteleit. A múlt hónapban Anton Sziluanov pénzügyminiszter még arról beszélt, hogy a pénzintézet jövőre 150 milliárd rubeles költségvetési támogatást kap, ugyanannyit, mint az idén.

Dmitrij Medvegyev kormányfő, a VEB felügyelőbizottságának elnöke kijelentette: a bank 2021-ig szóló új stratégiájának tervezete megfelelő alap a vitára, de tovább kell rajta dolgozni, hogy szeptember elején el tudják fogadni. Arra kell törekedni, hogy a Vnyesekonombank ne annyira hitelezőként, mint inkább közvetítőként képjen fel, azaz segítenie kell a vállalkozásoknak üzleteket kötni, és a projekthez forrásokat vonzani a kereskedelmi bankoktól és a tőkepiacról. Medvegyev ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a változások mellett a VEB megtartja stratégiai célját, továbbra is támogatja az orosz gazdaságot.

A felügyelőbizottság jóváhagyta a menedzsment azon előterjesztését, hogy adják el a VEB Gazprom-részvényeit. Uljukajev közlése szerint a vevő maga a gázipari vállalat lehet. A szorult helyzetben lévő Vnyesekonombank fontolgatja más eszközök eladását is, ideértve a moszkvai értéktőzsdében birtokolt több mint 8 százalékos tulajdoni hányadát.

HOZZÁSZÓLÁSOK