Nagy csapást mér Észak-Koreára Kína - összeomolhat a rezsim?

Kína bezárja a területén működő észak-koreai vállalatokat és vegyesvállatokat a Phenjant sújtó legutóbbi ENSZ-szankciók meghozatalától számítva 120 napon belül – közölte a kínai kereskedelmi minisztérium.
, 2017. szeptember 29. péntek, 08:39
Fotó: MTI/EPA

A közlemény szerint a külföldön működő, kínai és észak-koreai magán- vagy jogi személyek által közösen alapított vegyesvállatokat is felszámolják a január 9-ig - írja a vg.hu az MTI-re hivatkozva. A kínai kereskedelmi minisztérium szombaton jelentette be, hogy - ugyancsak az ENSZ-szankciókkal összhangban - Kína október 1-jétől korlátozni fogja az Észak-Koreának eladott kőolajtermékek mennyiségét, és azonnali hatállyal leállítja a gázkondenzátumok és a cseppfolyósított földgáz szállítását.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szeptember 12-én egyhangúlag hozott határozatban szigorította meg a Phenjan elleni szankciókat, miután Észak-Korea végrehajtotta hatodik, minden korábbinál nagyobb kísérleti atomrobbantását. A határozat szerint október 1-jétől az év végéig az ENSZ-tagállamok összesen legfeljebb 500 ezer hordó olajat exportálhatnak Észak-Koreába, a jövő év elejétől pedig évente legfeljebb kétmilliót. Kína ennek megfelelően felfüggeszti olajkivitelét, mihelyt a teljes külföldi export eléri a megszabott plafonértéket.

A pekingi minisztérium ezzel összefüggésben emlékeztet arra, hogy az exportált olajtermékeket Észak-Korea kizárólag polgári célokra használhatja, és nem fordíthatja atom- vagy rakétaprogramjára, illetve az ENSZ BT által tiltott más dolgokra. Az amerikai kormány becslése szerint Észak-Korea jelenleg éves átlagban 5,5 millió hordó nyersolajat és 2,2 millió hordó finomított nyersolajszármazékot importál Kínából.

Peking ugyancsak szombaton, azonnal hatállyal betiltotta észak-koreai textiláruk behozatalát. Ezek exportja Phenjan egyik utolsó fő külföldi bevételi forrása a sorozatos szankciók után. Kína a nemzetközi együttműködés jegyében már korábban lemondott az észak-koreai szén, vasérc, halászati termékek és más áruk megvásárlásáról.

Aggódnak a hatások miatt

Kína Észak-Koreának a legnagyobb kereskedelmi partnere és diplomáciai pártfogója volt mindeddig, de már jelezte, hogy "csalódást okozott" számára Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kormányzatának a külpolitikája. Kína vette meg eddig az exportált észak-koreai termékek mintegy 90 százalékát, ami azt jelenti, hogy fokozódó csatlakozása a szankciós politikához kulcsfontosságú annak sikeréhez. Pekinget ugyanakkor nyugtalanítja, hogy az észak-koreai kormány összeomolhat a korlátozások miatt.

Szintén csütörtökön a pekingi külügyminisztérium szóvivője, Lu Kang kijelentette: ellenzi, hogy háború vagy káosz törjön ki a Korea-félszigeten. A nemzetközi közösség soha nem fogja megengedni, hogy háború legyen a félszigeten, mert az nyomorba és szenvedésbe döntené az ott élőket - húzta alá Lu.

A szóvivő emlékeztetett, hogy az ENSZ BT a szankciók mellett párbeszédre is felszólított az észak-koreai kérdés megoldása érdekében, és "nincs összhangban a határozatok szellemiségével, ha az egyiket a másik rovására alkalmazzuk".

HOZZÁSZÓLÁSOK