Nagy dobásra készül a Gazprom

Az orosz gázszállításoktól való függőség enyhítésére tett európai erőfeszítésekkel párhuzamosan a Gazprom a kínai gázüzlet nyélbe ütésének felgyorsítására törekszik. Értesülések szerint a felek egy hónapnyira vannak a megállapodástól.
MTI-Eco, 2014. április 23. szerda, 19:21
Fotó: Reuters

"Az előkészítő munka felgyorsulása láttán 98 százalékot adok a megállapodás sikerének" - mondta a Reuters hírügynökségnek a Gazprom egyik illetékese, hozzátéve, hogy az ár kérdésében is közelednek az álláspontok. Egy pekingi székhelyű olajipari szakértő is hasonló véleményének adott hangot: "a tárgyalások felgyorsultak ... ami annyit jelent, hogy a függőben maradt kérdéseket hamarabb rendezik mint korábban" - fogalmazott.

Szakmai berkekből származó információk szerint Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció elnökének jövő hónapban esedékes kínai látogatása alkalmából már létre is jöhet a megállapodás a Gazprom és a kínai állami China National Petroleum Corp. között. A tárgyalások már egy évtizede húzódnak, de a feleknek az árban még nem sikerült megállapodniuk.

Vlagyimir Putyin május 20-21-én látogat Sanghajba, bár a Kreml az utat hivatalosan még nem jelentette be.

Az értesülések szerint a megállapodás felgyorsítása érdekében a Gazprom árengedményt tett, és 10-11 dollárért szállítana egymillió brit hőegységnyi (Btu = British thermal units, 1 Btu = 1,054-1,060 kilojoule) földgázt. Szakértők úgy tudják, hogy Kína Türkmenisztántól 9 dolláros mmbtu (millió brit hőegység) áron vásárolja a földgázt. Értesülések szerint Kína oroszországi földgázmezők megszerzésére is igényt tartana, amibe viszont Moszkva ódzkodik belemenni.

2018-tól szállítana gázt a vezeték

A tárgyalások évi 38 milliárd köbméter, Kína éves szükségletének egynegyedét fedező földgázmennyiség szállításáról folynak. A még nem létező földgázvezeték 2018-ban kezdené meg a szállításokat Kelet-Szibériából Kínába. A Gazprom az értesülések szerint szívesen látna kínai befektetéseket a gázvezeték infrastruktúra kiépítésében.

A Rosnyefty kínai gázszállítási tervei is a megállapodás felgyorsítására késztetik a Gazpromot. A Rosnyefty ugyanis engedélyt kapott cseppfolyósított földgáz (LNG) exportálására. A Rosnyefty emellett meg kívánja háromszorozni kínai olajszállításait is, ami tavaly 300 ezer hordó volt.

A Rosnyefty belépése az orosz gázexportpiacra gyors megállapodásra készteti a Gazpromot és nagyban rontja is tárgyalási pozícióját - mutatott rá egy moszkvai bank magát megnevezni nem kívánó szakértője.

Most, vagy soha

Az Oxford Institute for Energy Studies kutatóintézet szerint a Gazprom kénytelen lesz megkötni a megállapodást, mégpedig "most, vagy soha". "A megállapodás - amennyiben megkötik - a korábban jelzettnél lényegesen nagyobb hatással lesz a kínai belföldi gázpiacra, valamint a földgáz regionális és globális kereskedelemére" - írja a kutatóintézet negyedéves rendszeres kiadványa, hozzátéve, hogy "amennyiben nem jön létre a megállapodás, Oroszországnak az elkövetkező években már jóval nehezebb dolga lesz kihasítani magának egy szeletet az ígéretes ázsiai földgázpiacból.

A Reuters megkeresésére sem a Gazprom, sem a China National Petroleum Corp. nem kommentálta az értesülést.

A Gazprom Európa földgázfelhasználásának egyharmadát fedezi szállításaival és ez adja bevételeinek 80 százalékát. A Gazprom a 2,2 milliárd dolláros kifizetetlen gázszámla miatt az ukrán gázszállítások leállítását helyezte kilátásba. Az európai gázszállítások egy része ukrán területen halad át.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Haynau, 2014.04.24 00:47

@Norbertifor: Csodalkozni fogsz - talan szomoru is leszel - de semmivel nem fogja befolyasolni az USD erteket. Az eves ruszki-kinai kereskedelem oszerteket szeretnek az iden 100 milliard dollarra felvinni. Nem kezdodik jol: az elso negyedevben az olaj es nyersanyagok arcsokkenese miatt ez csak 20,67 milliard dollart ert el (3.9% visszaeses). A vilag 1 NAPI devizabevaltasi forgalma viszont 5.3 trillio (januari adat), szinte hihetetlen 220 milliard dollar ORANKET. Tehat a ruszki-kinai 1 eves kereskedelmi osszeg FELORAS NAPI devizakereskedest sem tesz ki!!! Hogy jobban fajlaltassam a szivedet a napi 5.3 trillios osszeg 85-87%-at a USD teszi ki. Az euro es yen a 2. & 3. helyen. A kinai penz a 9. helyen Mexiko utan. A rubel cask 12. helyen Uj-Zeland es Svedorszag utan. Na fejezem. Ezen asztan lesz mit elgondolkoznod. Meg egy fustbe ment terv az USA irigyeinek!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2014.04.24 00:22

@Norbertifor: Megsugok neked egy nagy titkot: mar elkezdtek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Norbertifor, 2014.04.23 23:39

Egy igazán fontos dolog kimaradt a cikkből. Az miszerint Oroszország és Kína közti kereskedelmet nem Dollárban fogják folytatni!! Kíváncsi leszek, ha ez megtörténik mennyiben befolyásolja majd az usd értékét?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Haynau, 2014.04.23 22:23

Mindig elveztem a napi.hu-n ezeket a nagyzolo cimeket: "nagy dobasra" keszul, vagy korabban a forintnal "tombol a forint", "szakit" a forint. Kulonben ez a "nagy dobas" legkorabban 4 ev mulva lenne. Ha kozben Europa nem venne tobbet, akkor csodbe menne ruszkiorszag es ehen halnanak a ruszkik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.04.23 21:24

Közben megkezdik az Északi-sark alól az olaj felhozatalát az oroszok és elkezdik a szállításokat. Nem semmi egy helyzet lesz ez....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html