Nagy dobásra készül a Volkswagen

A digitalizáció, a mobilitási szolgáltatások és az elektromos járművek részarányának növelése a Volkswagen átalakításának legfontosabb stratégiai céljai. A technológiai korszakváltást leginkább az a húsz új elektromos modell fémjelzi majd, amit 2020-ig tervez bemutatni a konszern - jelentette be Matthias Müller vezérigazgató a konszern éves sajtókonferenciáján.
MTI, 2016. április 28. csütörtök, 16:35
Fotó: Napi.hu

Az autóiparban küszöbön álló technológiai átalakulás, a digitalizáció és a hálózatra kapcsolt járműtechnológia fejlesztése keretében a Volkswagen kész stratégiai partneri kapcsolatra lépni internetes cégekkel. "Az a korszak, amikor az autóipar különálló ágazatként működött, végérvényesen a múlté" - fogalmazott Matthias Müller, hangsúlyozva, hogy a változástól való félelem, az elzárkózás, vagy a ragaszkodás ahhoz az illúzióhoz, hogy az autóiparban eleve mindent az autógyárak tudnak a legjobban, nem vezet sehová.

A vezérigazgató nem nevezte meg a potenciális technológiai együttműködő partnereket, kijelentette viszont, hogy jelenleg nem folytatnak tárgyalásokat sem az Apple, sem a Google céggel.

Autóipari szakértők szerint a mobilitás digitalizációja területén éppen az Apple és a Google támaszthatja majd a legerősebb konkurenciát a hagyományos autógyártó vállalatoknak.

Tervezi viszont a Volkswagen egy leányvállalat alapítását mobilitási szolgáltatások ellátására, amely 2025-ig forgalmának "egy jelentős hányadát" termelné ki. "Hamarosan egy teljesen független céget alapítunk a célra" - jelentette be Matthias Müller.

Elmondta: szorosabban be kívánja vonni a konszern munkájába a Volkswagen egyik főrészvényesét, a katari befektetési alapot. "A jövőben több területen is szorosabban együtt fogunk működni" - mondta.

A dpa hírügynökség értesülése szerint a konszern felügyelőbizottsága már foglalkozott annak lehetőségével, hogy az elnökség létszámát hatról nyolcra emelik. A két új poszt egyikét a törzsrészvények 17 százalékával rendelkező katari befektetési alap kapná meg, a másikat a dolgozói képviselet.

A Volkswagen 7,8 milliárd eurót különített el a dízelbotrányban érintett járművek visszavásárlására vagy javítására. Az összeg része a tavalyi eredményből a dízelbotrány költségeinek fedezésre képzett 16,2 milliárd eurós céltartaléknak. Bírságokra és kártérítésekre a konszern 7,0 milliárd eurót különített el. A botrányban érintett járművek visszahívása és javítása "a legfontosabb feladatunk, amíg az utolsót is rendbe nem tettük" - szögezte le Matthias Müller vezérigazgató.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2016.04.28 18:27

@tamas970: nekem is erős fenntartásaim vannak ezekkel a dolgokkal szemben.
Mindent a helyén kellene kezelni a biztonság érdekében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2016.04.28 17:57

Szuper, lehet majd a kocsival facebookon csetelni, beviszi az önéletrajzot a főnöknek, elolvassa az újságot és elkapja a legújabb zsarolóvírusokat. Mindeközben lefagy egy frissítés miatt, amikor délután mennék a gyerekért a suliba, és jó, ha 300km-ig bírja az akksija, utána üljön biciklire a Horváto.-ba nyaralni indult család.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html