Nagy drágulás jön a konyhában

Idén katasztrofális volt az olajbogyószüret Olaszországban és Dél-Európa nagy részén, így az olívaolaj nem csak kevés, hanem drága is lesz - írta az AFP.
MTI-Eco, 2014. december 7. vasárnap, 18:22
Fotó: Napi.hu

Olaszországban elsősorban Toszkánában és Umbriában pusztított az időjárás: ezúttal nem aszály, épp az ellenkezője. A szokásosnál hűvösebb, esős nyár akadályozta az érést, és kedvezett a kártevők elszaporodásának. Olaszország déli részén baktériumfertőzés is ártott. A termelők szerint a terméskiesés átlagosan 35 százalékos.

Spanyolországban préselték tavaly a világ olívaolaj-termelésének a felét. Ott viszont a szárazság és a baktériumfertőzés miatt várhatóan felére csökkent az előállítható étolaj mennyisége.

Az ágazat szervezete, a Nemzetközi Olívaolaj Tanács szerint az olívaolaj nagykereskedelmi ára átlagosan 37 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor. Az olasz termelők szerint a fogyasztói árak rövidesen 60 százalékkal is magasabbak lehetnek, mint egy éve.

Az olasz és spanyol helyzet következményeit valamelyest ellensúlyozza, hogy Görögországban és Tunéziában jó volt a termés. Ott a termelők abban reménykednek, hogy nagyobb részt szerezhetnek a legjobb minőségű olívaolajok piacából. A nagy drágulás távolabbi, eddig a piacon nem szereplő vidékeknek is ötletet ad: szakértők szerint hamarosan jelentős olívaolaj-exportőrré válik például Ausztrália.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

htszht, 2014.12.08 08:16

Magyarországon rekordtermés volt mindenből, elveszettaz unió miatt az orosz piac, 50 ft-al esett a benzin. Magyarországon 30%-os bolti áremlkedés következett be az elmaradt árcsökkentések miatt. Ráadásul ezt jól el is titkolják...vagyis próbálják eltitkolni.
Oliva olajat nem használ a magyar.
Ők megveszik a szlvok maffia étolaját a külföldi multiknál. A pénz meg ahogy halljuk pártkasszákat boldogít.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.12.08 06:54

Újabb? Az elmúlt durván másfél évben majd 1/3ával lett drágább az olivaolaj a boltokban!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html