A menedékház és a Saint-Rémy kápolna (1889) címet viselő festményt Elisabeth Taylor, a legendás hollywoodi szupersztár az édesapjával, az art dealerként tevékenykedő Francis Taylorral együtt vásárolta meg 1963-ban egy árverésen 130 ezer dollárért, és évtizedeken át műgyűjteményének központi darabjaként őrizte.

A Christie's most 35 millió dolláros előzetes becsértékkel dobja piacra. Van Gogh aukciós rekordja 82,5 millió dollár, tavaly novemberben fizettek ennyit egy hasonló festményéért - olvasható a vg.hu-n.

Az utolsó esztendő bizonyult Van Gogh művészi pályáján a legtermékenyebbnek, ekkor festette legfontosabb és legértékesebb műveit, mint a Napraforgók, a Csillagos éjszaka és az Olajfák címűeket. A Saint Paul Ideggyógyintézet lakójaként Saint-Rémyben mintegy 150 festményt alkotott, de közülük a most árverésre kerülő, Elizabeth Taylor gyűjteményéből származó az egyetlen, amely az elmekórtani intézetet kívülről ábrázolja.

Elisabeth Taylor egész életében gyűjtött, ő birtokolta az Egyesült Államok legrangosabb ékszergyűjteményét, és rajongott a francia impresszionizmusért is - írta a lap.

A képen látogatók láthatók az amszterdami Van Gogh Múzeumban 2016. július 15-én, forrás: MTI/EPA/Remko de Waal.