Nagy elbocsátás jöhet a Brexit miatt

Több ezer munkahely kerülne veszélybe a JP Morgan londoni befektetési részlegénél és egyéb nagy-britanniai kiszolgáló egységeinél, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról kiírt, három hét múlva esedékes népszavazás eredményeként kilépne az unióból - mondta pénteken a globális pénzügyi szolgáltató csoport vezérigazgatója.
MTI, 2016. június 3. péntek, 16:09
Fotó: Reuters

Jamie Dimon, aki George Osborne brit pénzügyminiszterrel együtt vett részt egy üzleti fórumon az amerikai bankóriás délnyugat-angliai szolgáltatási részlegénél Bournemouth-ban, kijelentette: Brexit esetén - vagyis ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból - a JP Morgan nem tudná ugyanazt az üzletmenetet folytatni Londonban, mint most, és ez állásokat is érintene.

Nem tudom, hogy ezer vagy kétezer munkahelyről lenne-e szó, de lehet akár négyezer munkahely is - fogalmazott a JP Morgan vezetője az esetleg megszűnő munkahelyek számára utalva. A cég londoni központjában jelenleg 16 ezren dolgoznak.

Dimon szerint ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, a JP Morgan számára nem maradna egyéb választás, mint teljes londoni üzleti modelljének átszervezése. A londoni részleg jelenleg akadálytalanul nyújthatja befektetési, kereskedelmi és egyéb szolgáltatásait a kontinentális EU-gazdaságokban honos ügyfeleinek, de Brexit esetén ezt a tevékenységi kört nem tudná maradéktalanul Londonból ellátni, az unióban maradó országok ugyanis kereskedelmi ellenlépéseket tehetnek Londonnal szemben, még akkor is, ha ez az ő érdekeiket sem szolgálná.

George Osborne pénzügyminiszter ugyanezen a rendezvényen megtévesztésnek nevezte a Brexit-párti tábor azon érvelését, hogy Nagy-Britannia munkahelyek kockáztatása nélkül kiléphetne az Európai Unióból. Osborne szerint csak a brit szolgáltatási szektorban 400 ezer állás kerülne veszélybe. A londoni pénzügyi szektor kilátásait terhelő Brexit-kockázatokra szakértők és nemzetközi pénzügyi szervezetek is felhívták már a figyelmet.

Az Egyesült Államok nyolc egykori pénzügyminisztere - George Shultz, Michael Blumenthal, Robert Rubin, Lawrence Summers, Paul O'Neill, John Snow, Henry Paulson és Timothy Geithner - a The Times című tekintélyes konzervatív brit napilapban nemrégiben megjelent közös levelében azt írta, hogy Nagy-Britannia kilépése az EU-ból megkérdőjelezhetné London globális pénzügyi központként betöltött szerepét. A brit EU-tagság ugyanis lehetővé teszi a Londonban működő pénzügyi szolgáltató csoportoknak szolgáltatásaik forgalmazását egész Európában, anélkül, hogy külön-külön mindegyik EU-tagországban egyedi engedélyért kellene folyamodniuk a helyi felügyeleti hatóságokhoz.

Ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, London nem tekinthetné magától értetődőnek elsődleges globális pénzügyi központként betöltött szerepét, hiszen nem szolgálna többé az uniós pénzügyi szolgáltatási piacra nyíló kapuként - fogalmaztak a volt amerikai pénzügyminiszterek.

Nem sokkal később a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ugyanezt állapította meg Nagy-Britanniáról összeállított új országjelentésében. Az IMF szerint Brexit esetén London globális pénzügyi szolgáltatási központként betöltött szerepe eróziónak indulhat, mivel a City pénzügyi szektorának cégei elveszíthetik az unió belső piacához kötődő szolgáltatásnyújtási engedélyüket, és az euróalapú tranzakciós forgalom jelentős része idővel a kontinensre helyeződhet át Londonból.

HOZZÁSZÓLÁSOK