Nagyot változott a világ azóta, hogy Kelet-Közép-Európában keresett helyet üzemének a dél-koreai Hankook járműabroncsgyártó. Az akkori cseh kormány úgy gondolta, hogy nem száll ringbe egy szimpla feldolgozóipari cégért, csak a bonyolult tevékenységet folytató, magas képzettségű alkalmazottakat foglalkozó, nagy hozzáadott értéket produkáló iparágakba tartozó vállalatok beruházásai után fut. Most számos kedvezménnyel bombázták meg a szintén dél-koreai Nexent, hogy cseh földön építse fel járműabroncsokat gyártó üzemét.

Egy hónappal azt követően, hogy a Nexen bejelentette: nem Lengyelországot, Szlovákiát vagy Magyarországot, hanem Csehországot választja, a kormány véglegesítette a döntés alapjául szolgáló befektetésösztönző csomagot. Az állam támogatást fizet az új munkahelyek után, a stratégiai fejlesztéshez kapcsolódóan, adókedvezményeket ad és a részben átvállalja az érintett helyszín önkormányzatának pluszköltségeit, a helyhatóságnak ugyanis a gyár felépítéséhez földterületeket kellett vásárolnia.

Cseh-lengyel meccs a végén

A cseh kormány és a Nexen nem részletezi a támogatásokat. A gyár Prágától 90 kilométerre nyugatra, Zatec városában épül fel. A beruházásért az utolsó pillanatig versenyben volt a Varsótól 300 kilométerre lévő Ujazd. Mindkettő közel van a Hyundai és a Kia csehországi, illetve szlovákiai autó-összeszerelő üzeméhez, illetve a cseh helyszín a Skoda-gyárhoz is - derült ki a bne régió hírportál összefoglalójából.

A visegrádi országok nagy harcot vívtak 2005-ben a Hankook beruházásáért. Azon Magyarország nyert, amelynek sajtóhírek szerint esélye van az indiai Apollo gumiipari beruházásának megszerzésére is. Az Európai Bizottság nemrégen engedélyezte a Hankook 57,9 millió eurós fejlesztését, amelyből a magyar üzem harmadik bővítését finanszírozzák.