Jót tesz a patikák egészségének az influenzajárvány - derül ki friss eladási adataikból. A CVS Caremark Corp.-hoz - az USA legnagyobb gyógyszertárláncához - tartozó MinuteClinic egészségügyi tanácsadó helyek forgalma a negyedik negyedévben megdöntötte minden eddigi rekordját, a legalább egy éve nyitva tartó CVS-patikák pedig bevételük négyszázalékos növekedéséről számoltak be 2011 október-decemberéhez képest - derül ki a Wall Street Journal beszámolójából.

Az influenzával összefüggő receptekből 2,3 százalékkal váltottak be többet a Walgreen Co. és a Rite Aid Corp. társaságoknál is, amelyek legalább egy éve nyitva tartó üzletei 4,2 százalékos forgalomnövekedésről számoltak be. A bővülés több mint felét a fájdalomcsillapítók, a köhögés elleni szerek és más olyan recept nélkül kapható készítmények forgalmának köszönhették, amelyeket influenza és megfázás ellen ajánlanak gyártóik.

Mindent visznek

A Rite Aid emellett rengeteg hőmérőt, vitamint és fogkefét adott el - utóbbit sokan lecserélik, amikor elmúlik a megfázásuk. A cég beszámolója szerint az influenzajárványnak tovagyűrűző hatása van, azaz számos olyan termék keresletét is megdobja, amely csak közvetetten kapcsolható a megbetegedéshez. A népegészségügyi hivatalok jelentése szerint az idei amerikai influenzaszezon 47 amerikai államon söpört végig.

Országos szinten 24 százalékkal, 189,1 millió dollárra ugrott a felső légúti megbetegedések kezelésére szolgáló recept nélkül kapható gyógyszerek fogalma a január 26-át megelőző héten - derül ki a Nielsen piackutató cég adataiból. A megfázás és az influenza elleni szerek értékesítése 42 százalékkal, a pirulák és sprayk eladása 31, a megfázás kikúrálását szolgáló egyéb készítmények értékesítése 23 százalékkal ugrott meg.

Zsíros profit

Az influenzával kapcsolatos készítményeken 50 százalékos nyereségrátát könyvelnek el a kiskereskedők, a köhögés elleni pirulák és az orrsprayk profitrátája 40 százalék - állítja a Willard Bishop LLC tanácsadó vállalat. A nagy haszon jól jön a cégeknek, miután az új generikus gyógyszerek - az eredeti készítmények szabadalmi védettségének lejárását követően gyártott olcsóbb utánzatok - megjelenése alaposan megnyirbálja nyereségüket. A CVS Caremark 11 százalékkal kisebb árbevételt ért el a receptre értékesített szereken 2012 utolsó három hónapjában, mint egy évvel korábban.

A patikák egyébként valamivel kevesebb mint a felét viszik el a megfázás, köhögés elleni gyógyszerek éves forgalmának. Részesedésük hárommilliárd dollár a 6,5 milliárdos teljes bevételből. A nagyobb részt az áruházláncok söprik be. A gyógyszertárak járványok idején hasznát látják annak, hogy közelebb vannak a vásárlók lakásához, mint a hipermarketek. Ez mutatkozik meg abban is, hogy nagyot kaszálnak az influenzaoltások értékesítésén: a CVS Caremark 4,8 milliót adott el ezekből az idei járvány idején, ami több tavalyinál, a Walgreen 6,9 milliót értékesített januárban, szemben az egy évvel korábbi 5,5 millióval.