Óriásit ugrott Európa negyedik kiskereskedelmi lánca, a német Metro részvényeinek árfolyama, miután a cég vezetősége bejelentette, hogy kezdeményezik a vállalat kettéválasztását - jelentette a Reuters. A javaslat szerint önállóan folytatná tevékenységét az élelmiszereket és általános fogyasztási cikkeket értékesítő hálózat és a Media Markt-Saturn fogyasztói elektronikai áruházlánc.

A hírre 7,5 százalékkal nőtt a cég részvényárfolyama, jelezve, hogy a befektetők egyetértenek a vezetőség elképzelésével. Ha az igazgatóság és a felügyelőbizottság rábólint, akkor a részvényesek egy-egy papírt kaphatnak a két új vállalatban minden jelenlegi Metro-részvényük helyett. A társaság legnagyobb tulajdonosai támogatják a kezdeményezést.

Jobb lesz mindenkinek

A Metro már az elmúlt néhány néhány évet is átszervezéssel töltötte. Egyebek mellett megszabadultak az alaptevékenységüktől olyan távol álló profillal rendelkező vállalatoktól, mint a Kaufhof bevásárlóközpontok.

Pozitívnak ítéljük a mostani döntést, kevés szinergia van a két szétválásra ítélt üzletág között - fejtegette Bruno Monteyne, a Benrstein pénzügyi szolgáltató cég elemzője. Így megszűnhet az a diszkont, amelyet az össze nem illő elemekből álló konglomerátum fenntartása okoz.

A Metro vezetősége hasonló indokot vezetett elő: a két üzletág tevékenysége között minimális átfedés van, és a szétválás után megnyílik a lehetőség előttük, hogy például a saját profiljukba illeszkedő cégfelvásárlásokkal terjeszkedjenek.

Oroszok

Az általános fogyasztói cikkek értékesítésével foglalkozó áruházláncnak 750 hipermarketje van 21 országban. Külön szolgáltatásokat nyújt szállodáknak, vendéglőknek és független kereskedőknek. Önállósodása után erősebben kiszolgáltatott lesz az orosz piacnak, ahonnan üzemi eredménye negyede származhat majd szemben a jelenlegi 18 százalékkal - figyelmeztet Monteyne.

Vége a veszekedésnek

Az új helyzet megoldhatja a Metro menedzsmentjének régi ellentétét a Media Markt-Saturn 22 százalékát birtokló Erich Kellerhals milliárdossal, a szórakoztatóelektronikai lánc alapítójával. Monteyne kiemeli, hogy ily módon lehetősége nyílik akár az áruházlánc többi tulajdonosának kivásárlására is. Kellerhals többször jelezte ezt a szándékát, bár konkrét ajánlatot nem tett.

Ha a szétválásra rábólintanak a Metro részvényesei is, akkor 2017 közepétől búcsút mondhat egymásnak a kiskereskedelmi áruházlánc két divíziója.