Jean-François Cirelli (képünkön), a világ legnagyobb alapkezelőjének, a BlackRock francia, belga és luxemburgi divíziójának elnöke, valamint Charles-Eduard van Rossum, a Goldman Sachs korábbi ügyvezető igazgatója és az EMEA vezérigazgatója, non-executive igazgatókként csatlakoznak a vállalat igazgatóságához. A szakemberek M&A (fúziós és felvásárlási), illetve befektetési területen és az energetikai szektorban szerzett átfogó tapasztalataikkal járulnak hozzá a MET Csoport további nemzetközi sikereihez - derül ki a közleményből.

A két új ember a csoport már meglévő, jelenleg háromfős igazgatóságához csatlakoznak, amelynek tagjai Lantos Csaba, az igazgatóság elnöke (a Budapesti Értéktőzsde felügyelőbizottságának korábbi elnöke), Lakatos Benjamin, a MET Csoport vezérigazgatója és Johannes Niemetz, a MET Csoport pénzügyi igazgatója.

Jean-François Cirelli vezető tanácsadói szerepet tölt be az Advent International Corporationnél, valamint a világelső alapkezelő, a BlackRock francia, belga és luxemburgi divíziójának elnöke. Emellett tagja a Sonepar SAS vállalati testületének, valamint az Uniper SE és a Saur felügyelőbizottságainak. A szakember korábban több vezetői szintű pozíciót töltött be, volt például a Vallourec SA független felügyelőbizottsági tagja, a McKinsey & Company vezető tanácsadója, az ENGIE SA alelnöke és ügyvezető alelnöke, a Gaz de France SA igazgatósági elnöke és vezérigazgatója, a GDF SUEZ elnöke és igazgatósági alelnöke, az ENGIE Global Markets SA igazgatótanácsi elnöke, az Eurogas elnöke és az Electrabel elnökhelyettese.

Emellett korábban különféle kormányzati tisztségeket töltött be a francia gazdasági és pénzügyminisztériumban, ahol a lakáspolitikáért felelt, majd a Párizsi Klub főtitkárságát vezette, később pedig a pénzügyi piacok szabályozásáért felelt. Ebben az időben a IMF franciaországi igazgatóhelyettesi pozícióját is ellátta. 1995-ben Jacques Chirac francia elnök gazdasági tanácsadójának nevezték ki, ezt a pozíciót egészen 2002-ig betöltötte, majd a francia miniszterelnök, Jean-Pierre Raffarin gazdasági, ipari és munkaügyi területekért felelőst kabinetvezető-helyettese lett.

Charles-Eduard van Rossum a párizsi Ravel & Co. elnöke, amely számos nagy vállalat és pénzintézet, továbbá befektetési holdingcsoport számára nyújt stratégiai tanácsadási szolgáltatásokat. Korábban húsz évet töltött a Goldman Sachsnál, ahol jelentős tapasztalatokat szerzett a cég fúziókkal, felvásárlásokkal és stratégiai tanácsadással foglalkozó részlegeinél Londonban, New Yorkban és Párizsban. 2008-ban kinevezték ügyvezető igazgatóvá, majd a Goldman Sachs párizsi irodájának felsővezetőségi tagjaként, 2011-es visszavonulásáig a társaság energiával és természeti erőforrásokkal foglalkozó csoportjának társigazgatója volt az EMEA régióban (Európa, Közel-Kelet, Afrika).

A szakember Amszterdamban született, francia és holland állampolgársággal is rendelkezik, és magna cum laude diplomát szerzett a brüsszeli Solvay Business Schoolban, üzleti és pénzügyi mesterképzésen.

Charles-Eduard van Rossum
Kép: MET csoport