Nagybankot ad el az állam

Egy 2,1 milliárd fontos üzletrész eladásával megkezdte a hét éve állami forrásból megmentett Royal Bank of Scotland privatizációját a brit kormány.
portfolio.hu, 2015. augusztus 4. kedd, 09:44
Fotó: Reuters

Bár intézményi befektetők a vevők, a brit kormány szerint a keményen dolgozó britek nyernek a privatizációval.

A UK Financial Investments nevű állami vagyonkezelő a korábban bejelentett 600 millió helyett 630 millió darab részvényt értékesített meg nem nevezett intézményi befektetőknek a hétfői piaczárás után darabonként 330 pennyért. Ez a bank részvényeinek 5,4 százalékát jelenti. Mivel hétfőn 337,6 pennyn zártak a részvények, az eladási ár 2,3 százalékos diszkontot tartalmaz.

A 2008-ban 45,8 milliárd fontból államosított RBS állami tulajdona ezzel 78,3 százalékról 72,9 százalékra csökken. George Osborne pénzügyminiszter a magánosítás fontos lépésének nevezte kedden az értékesítést azzal együtt is, hogy ez az értékesítési ár veszteséget jelent a brit államnak. Szerinte eljött az ideje, hogy kereskedelmi bankként újjáépítse magát az RBS, és nem függjön többet az államtól, "hanem a brit dolgozó embereket szolgálja".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.08.04 11:03

Pont ugyanúgy szolgálja a keményen dolgozókat, mint nálunk az MKB és a BB megvétele.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html