Újabb milliárdos cégfelvásárlás körvonalazódik a gyógyszeriparban; a legnagyobb japán gyógyszeripari vállalat, a Takeda 9,6 milliárd euróért megvásárolja a svájci Nycomed gyógyszergyártó vállalatot - közölte a Takeda.

A fúziót mindkét vállalat igazgatótanácsa jóváhagyta.

A Nycomed 12 500 főt foglalkoztat világszerte.

A vállalat többségi tulajdona felett négy befektetési alap rendelkezik. A pénzügyi befektetők távozására a tulajdonosi körből már számított a szakma.

Ugyanakkor az ugyancsak szigetországi Toshiba Corp. elektronikai és gépipari konszern bejelentette, hogy megvásárolja a svájci Landis+Gyr műszergyártó vállalatot 2,3 milliárd dollárért annak adósságaival együtt.

A Toshiba célja a felvásárlással áramelosztó hálózati berendezés és vezérlőrendszer üzletágának (smart grid) erősítése a nemzetközi piacokon. A Toshiba atomenergetikai üzletágának a fukusimai katasztrófa következtében romló üzleti kilátásai és az energia-megtakarítási célú smart-grid fejlesztési beruházások világpiaci terjedése miatt döntött a svájci műszer- és szabályozó berendezés gyártó vállalat felvásárlása mellett.

A Toshiba előrejelzése szerint a nemzetközi smart-grid technológiai piac az elkövetkező tíz évben hatszorosára, 5,8 ezer milliárd jenre (70,9 milliárd dollárra) bővül.

Az úgynevezett smart-grid technológia számos áramfejlesztési opció, egyebek között megújítható energiaforrások közötti választást és több árambetáplálási pont kezelését lehetővé tévő rendszerirányítási technológia, amely a felhasználás optimalizálásához szükséges valós idejű információkkal látja el a közüzemi vállalatokat és a fogyasztókat.

Az 1896-ban alapított svájci vállalat befektetési alapok és magánszemélyek tulajdonában van. A 90-es években a Siemens is szerepelt a tulajdonosok listáján. A vállalatnak mintegy 8 ezer közüzemi ügyfele van világszerte és 5 ezer alkalmazottal rendelkezik a világ 30 országában.

A kínai State Grid Corporation januárban a Landys+Gyr vállalatnak adott megbízást 10 ezer mérőberendezés szállítására a világ legnagyobb smart-grid hálózatához.