A Skoda Autó az elmúlt napokban még arról számolt be, hogy közel egyharmadával estek eladásai 2020 első felében, ám a végleges adatokból kiderült, hogy több mint egyharmados a hanyatlás - adta hírül a Radió Praha. A hírportál emlékeztet arra, hogy a nemzeti autómárka, amely a Volkswagen-csoporthoz tartozik, a cseh gazdaság egyik motorja.

A 372 ezer autó eladása azt jelenti, hogy az értékesítés 33,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, miközben az autógyártó üzemi eredménye 75 százalékkal, 228 millió euróra esett. Az árbevétel 7,5 milliárd euró lett, szemben a tavalyi 10,2 milliárddal. A jelentés szerin  a legnépszerűbb autók a Kodiaq és a Karoq hobbi-terepjárók voltak, amelyek mellé felsorakoztak az újdonságok, a Kamiq és a Scala személyautók.

A koronaválság miatt bekövetkezett keresletcsökkenés mellett a cég hat hétre leállította termelését legendás Mladá Boleslav-i, illetve kvasinyi és vrchlabi üzemében. A gyártósorok csak április végén indultak újra. A Skoda Autónak vannak gyárai Kínában, Oroszországban, Szlovákiában, Algériában és Indiában, illetve főként partnerségben más márkákkal Ukrajnában és Kazahsztánban is gyárt autókat. A Skodák több mint száz piacon találnak gazdára.