Nagyon mélyen a zsebébe kellett nyúlnia az olajóriásnak

A BP olajipari óriás által elkészített végső számla szerint 61,6 milliárd dollárba került a cégnek a Mexikói-öbölben 2010-ben bekövetkezett olajszennyezés és következményeinek felszámolása. A BP most először közölt mindenre kiterjedő összegző adatot.
MTI, 2016. július 15. péntek, 08:40
Fotó: Reuters

A Deepwater Horizon nevű kitermelő toronynál 2010. április 20-án történt robbanás következtében 4,9 millió hordónyi kőolaj jutott a Mexikói-öböl vizébe. Az Egyesült Államok legsúlyosabb környezetszennyezésének forrását, a sérült mélytengeri olajkutat 5 hónappal később, szeptember második felében sikerült csak véglegesen lezárni.

Egy múlt évi jelentés szerint négy évvel a katasztrófa után is legalább 3200 négyzetkilométernyi területen borította lesüllyedt olaj a tengerfeneket a Mexikói-öbölben.

Tavaly a BP 20,8 milliárd dolláros kártérítést fizetett az olajömlés miatt peren kívüli egyezség értelmében. Ez volt eddig a legnagyobb olyan peren kívüli kártérítési megállapodás az Egyesült Államok történetében, amelyet egyetlen jogi személlyel kötöttek.

HOZZÁSZÓLÁSOK