Nagyon nagyott esett a Société Générale

A harmadik negyedévet 84 százalékos nyereségvisszaeséssel zárta a harmadik legnagyobb francia bank.
NAPI Online, 2008. november 3. hétfő, 11:35
Fotó:

A harmadik negyedévben 84 százalékkal csökkent a Société Générale, Franciaország harmadik legnagyobb bankjának profitja, mivel a hitelekhez köthető leírások jelentős veszteséget okoztak.

A nettó nyereség a tavalyi 1,12 milliárdról 183 millió euróra csökkent, mely jócskán elmarad a Bloomberg elemzői konszenzusában szereplő 581 millió eurós prognózistól. Július és szeptember között a SocGen 447 millió eurót vesztett a Lehman Brothers csődje, további 453 milliót pedig amerikai kötvényei miatt.

A befektetési banki ágazat 244 millió eurós veszteséget hozott a harmadik hónapban, a SocGen eszközkezelője 6 millióval csökkentette a profitot. A lakossági banki ágazatban öt százalékot esett a bevétel, míg a nemzetközi kiskereskedelmi forgalom 48 százalékos bővülést mutatott.

A bank, hogy pozícióit javítsa, összesen 1,7 milliárd euró értékű alárendelt kölcsönt ad el a francia államnak. A kormány október 20-án jelentette be: 10,5 milliárd eurót hajlandó invesztálni a nemzeti bankrendszerbe, hogy a hitelfelvételt biztosítsa.

A pénzintézet részvényei összesen 54 százalékot estek idén, szemben a legnagyobb bank, a BNP Paribas SA 24 százalékával.

A kilátásokról Frederic Oudea vezérigazgató úgy fogalmazott, 2008 a konszolidáció éve, 2009 pedig talán már a "lehetőségek éve" lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK