Nagyot bukott, de optimista az olajmamut

Az Exxon Mobil Corp. 66 százalékos második negyedéves profitesést jelentett, amivel az energiaipari óriás teljesítménye 6 éves mélypontra került, a kilátásait ennek ellenére sem rontotta.
NAPI, 2009. július 30. csütörtök, 19:48
Fotó:

A vállalat nyeresége 3,95 milliárd dollárra, részvényenként 81 centre zuhant szemben az előző év második negyedévében jelentett 11,68 milliárddal (2,22 dollár/részvény) - írja a MarketWatch. Ezzel elmaradt a vállalat a FactSet által megkérdezett elemzők várakozásaitól, akik 1,01 dolláros részvényenkénti profitra számítottak.

A második negyedév kiadásai 6 százalékkal 6,56 milliárd dollárra estek, az Exxon 5 milliárdot költött részvény visszavásárlásra, szemben az első negyedévben erre a célra fordított 7 milliárd dollárral.

Az olajtermelés a nemzetközi és hazai korlátozásokat figyelmen kívül hagyva is 2,5 százalékkal maradt el 2008 második negyedévitől, emellett egy 140 milliós büntetést is ki kellett fizetnie a cégnek, az Exxon Valdez 20 évvel ezelőtti katasztrófájának következményeiért.

Ami a jövőt illeti, "csúnya harmadik negyedévet" vár a Haverford Investment kutatásvezetője a nagy olajvállalatoktól, mivel éppen egy évvel ezelőtt volt az olajárrobbanás, ami 150 dollár közelébe vitte a hordónkénti jegyzést, és ez megmutatkozott az akkori jelentésekben is. Azonban a gazdaság magához térését mutató adatok az elemzők profitelőrejelzésére is hatással vannak - tette hozzá a MarketWatch-nak nyilatkozó szakember.

A nehézségek ellenére a vállalat nem rontott a kilátásain: továbbra is 35 százalékos keresletnövekedéssel számol 2005 és 2030 között, mivel főként a fejlődő országok esetében népesség- és gazdaságnövekedéssel kalkulál. Emellett az elkövetkező 5 évben továbbra is nagy összeget (25-30 milliárd dollár) szán majd befektetésre.

Az alternatív energia ügyében is nagy lépést tett az Exxon, mikor július 14-én bejelentette, hogy 600 millió dollárral kívánja támogatni az alga-alapú üzemanyagok fejlesztését.

HOZZÁSZÓLÁSOK