Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az energetikai csoport forgalma a január-szeptemberi időszakban kilenc százalékkal, 147 milliárd koronára esett vissza. A cég elemzése szerint a nyereségcsökkenés legfőbb oka az áram árának folyamatos esése, valamint az év eleji rendkívül meleg időjárás, amelynek következtében kevesebb hőenergia fogyott.

Az EBITDA (kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti eredmény) az első kilenc hónapban 15 százalékkal 54,7 milliárd koronára esett vissza. Benes azt mondta: egész évben a CEZ 72 milliárd koronás EBITDA mutatóval számol.

Szeptember végéig a CEZ 46 terawattóra villamos energiát állított elő, ami éves szinten hét százalékkal kevesebb, mint 2013 azonos időszakában. Ennek legfőbb oka a Chvaletice hőerőmű eladása és a Prunérov hőerőmű rekonstrukciója - fejtette ki a vezérigazgató. Rámutatott: a CEZ rövidesen befejezi és üzembe helyezi a Ledvice szénerőművet és 2015 folyamán az áramtermelés visszatér a korábbi szintre.

Az első kilenc hónap alatt a CEZ öt százalékkal kevesebb villanyáramot és 13 százalékkal kevesebb földgázt adott el éves összehasonlításban, hőenergiából 17 százalékkal fogyott el kevesebb.

A harmadik negyedév adózott nyeresége 2,4 milliárd korona, míg a forgalom értéke 45,3 milliárd korona volt. Mindkét adat alacsonyabb a hasonló 2013-as adatnál, s gyengébb, mint azt az elemzők várták.

A CEZ 70 százaléka a cseh állam kezében van.