A finn légicég pénteken közölte: 23,5 millió euró (69 milliárd forint) volt az adózott eredménye a tavalyi harmadik negyedévben elért 52 millió euró után. Forgalma 2 százalékkal, 637 millió euróra csökkent.

A Finnair saját számításai szerint valószínűleg veszteséges lesz a 2013-as év egészét tekintve. Ennek oka egyebek közt, hogy bizonytalan a gazdasági környezet Európában, és a vártnál gyengébb a növekedés Ázsiában. Emellett az utolsó negyedévben is várhatóan magasak maradnak az üzemanyagárak.

A finn légitársaságnak komoly konkurenciát támasztanak a diszkont légitársaságok. A Finnair számos költségcsökkentő intézkedésre kényszerült, például több mint ezer fővel, 5900-ra csökkentette alkalmazottai számát. A 2011-ben elhatározott 200 millió eurós lefaragásból szeptember végéig 150 millió eurónyi megtakarítás teljesült - közölte a légitársaság.

A Finnair részvényei csütörtökön, a veszteségre való figyelmeztetés után 11 százalékot veszítettek értékükből, a papírok pénteken 2,5 százalékot emelkedtek a helsinki tőzsdén.