Nagyot változott a bankrendszer állapota

Londoni pénzügyi elemzők szerint jelentősen javult az elmúlt években a közép- és délkelet-európai bankrendszerek állapota, és a szektor most már sokkal kevésbé van kitéve egy esetleges újabb euróövezeti pénzügyi stresszhelyzetnek, mint néhány évvel ezelőtt.
MTI, 2016. december 20. kedd, 17:21
Fotó: Napi.hu

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői kedden ismertetett negyedéves tanulmányukban kimutatták, hogy az egyik fő sebezhetőségi mérőszám, az alapszintű (Tier 1) tőkemegfelelési ráta a térség mindegyik bankrendszerében kétszámjegyű, vagyis jóval meghaladja a Bázel III-as kritériumrendszerben foglalt 6 százalékos minimumot.

A nemteljesítő kinnlevőségek aránya a régió számos bankszektorában még mindig magas, de ez a kockázati mutató is csökken már.

Mindemellett a térség bankjait, amelyek korábban erősen függtek a nagybani külső finanszírozástól és így ki voltak téve a külső pénzügyi sokkoknak, most már egyre nagyobb arányban a stabilabb hazai betétállomány finanszírozza - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

HOZZÁSZÓLÁSOK