BUX
40021

Nagyot zuhant a BayernLB nyeresége

A Bayerische Landesbank (BayernLB) adózás előtti nyeresége 244 millió euró volt az idei első félévben, ami 55,9 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 554 millió eurónál. Az MKB Bank Zrt. (MKB) fő tulajdonosának hétfőn megjelent beszámolója szerint a magyarországi bankadó 51 millió eurós (13,8 milliárd forint) teher volt az év első felében.

MTI-Eco, 2011. augusztus 29. hétfő, 16:12

A németországi bankadóval együtt az extra adó 88 millió euró terhet jelentett hat hónap alatt. Az év egészében a társaság várhatóan 125 millió eurót fizet be bankadó címén. A bankadónak Németországban más funkciója van, mint Magyarországon, a német bankadó a német bankrendszer stabilitásának fenntartására szolgál. Közleményében a BayernLB megjegyzi, hogy a magyar bankadó nemzetközi összehasonlításban "nagyon magas", és a pénzügyi eredménytől függetlenül állapítják meg.

A közlemény szerint a BayernLB folytatja az MKB átalakítását, azzal a céllal, hogy az idén "megközelítőleg kiegyensúlyozott eredményt" érjen el a magyarországi bank.

A BayernLB 1994 óta tulajdonos az MKB-ben, részesedése az idei első félévben 89,89 százalékos. Korábban felmerült, hogy a bajor társaság eladja a magyarországi bankot, a müncheni cégvezetés azonban hangsúlyozta, hogy egyelőre az MKB stabilizálása a cél, az értékesítés pedig ezt követően jöhet szóba.

A bankadó 88 milliós terhe mellett ugyancsak jelentős mértékben, 78 millió euróval rontották az eredményt korábbi devizapiaci ügyletek hatásai, 79 millió euróval pedig a bank görög állampapír állományát érintő leírások terhelték meg a mérleget. Mindez lassítja a 2008-ban elmélyült világgazdasági válságban majdnem csődbe ment BayernLB kibontakozását, az irányváltás azonban sikerült, a második negyedévi 95 millió eurós adózás előtti nyereséggel már sorban a hatodik negyedévben értek el profitot - hangsúlyozta közleményében a társaság.

A BayernLB 2008-ban és 2009-ben csaknem 8 milliárd euró veszteséget halmozott fel elhibázott befektetései - például az időközben tönkrement osztrák Hypo Group Alpe Adria felvásárlása - miatt. A társaságot végül a bajor állam mentette ki a pénzügyi válságból 10 milliárd euróval. Az alapvetően tiltott állami támogatás ellentételezéséről még mindig tartanak a tárgyalások az Európai Bizottsággal (EB). Az eredeti tervek szerint idén nyár elejéig kellett volna megállapodni az EB-vel. A társaság nem tájékoztatott a tárgyalások elhúzódásának pontos okáról.