Nagyot zuhant a Citigroup profitja

Nagyot esett, az egy évvel korábbi 4,18 milliárd dollárról 181 millió dollárra csökkent az amerikai Citigroup nettó nyeresége 2014 második negyedévében.
MTI-Eco, 2014. július 14. hétfő, 15:49
Fotó: Reuters

A pénzügyi csoportnál a részvényenkénti nyereség a 2013-as második negyedévi 1,24 dollárról 0,03 dollárra változott az idei második negyedévben. Az előzetes felmérések szerint részvényenként 1,05 dolláros nyereséget vártak az elemzők. A negyedéves bevétel éves alapon 6 százalékkal csökkent, 19,34 milliárd dollár lett, piaci elemzők viszont csak 18,93 milliárd dollárra számítottak.

A nettó nyereség azért csökkent, mert a Citigroupot nagy büntetés és kártérítés megfizetésére kötelezték az Egyesült Államokban.

A bank hétfőn közölte, hogy 4,5 milliárd dollárt fizet büntetésként szövetségi és tagállami szervezeteknek, illetve 2,5 milliárd dollár kiadása lesz az ügyfeleinek adott kedvezmények miatt.

A Citigroup két és fél hónapig tárgyalt az amerikai igazságügyi minisztériummal a 7 milliárd dolláros megállapodásról. A gyanúsítás szerint a Citigroup megtévesztette a fogyasztókat, rossz minőségű jelzáloghitel alapú értékpapírokat adott el a pénzügyi válság előtti években, hogy növelje piaci részesedését.

Elemzők szerint a bank szerette volna hamar lezárni az ügyet, hogy már a második negyedéves jelentésbe bekerülhessenek a jogi kiadások, mert így átláthatóbb lesz a bank helyzete a következő negyedévekben.

HOZZÁSZÓLÁSOK