Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pontosan 1290 eurós bruttó fizetésre számíthatnak átlagban azok, akik a Jaguar Land Rover nyitrai gyárában fognak dolgozni - közölte a héten a szlovák pénzügyminisztérium. A regionális átlaghoz viszonyítva az indiai kézben levő brit márka lesz a szlovákiai autógyártók közül a legbőkezűbb - írta a pozsonyi Új Szó. Az első fázisban 1800 ember talál majd állást a Jaguarnál, később számukat megemelik háromezerre. Robert Fico kormányfő szerint viszont közvetlenül vagy közvetve körülbelül 15 ezer embernek adnak munkát.

A közvetlenül a gyárban dolgozó alkalmazottak számát tekintve a Jaguar lesz az ország autógyártói közül a harmadik. Első helyen van közel tízezer alkalmazottal a Volkswagen, második a Kia 3526 alkalmazottal, negyedik pedig a nagyszombati PSA, 2700 emberrel.

Összehasonlítva a régió átlagbéreivel, a Jaguar lesz az összes autógyár közül a legbőkezűbb - derül ki a platy.sk portál elemzéséből, az ottani bruttó bér 42 százalékkal több a regionális átlagnál. A második Kia a regionális átlagnál 38 százalékkal magasabb bérrel, a pozsonyi Volkswagen csak a harmadik a sorban. Az utolsó a nagyszombati PSA, melynek alkalmazottjai 1100 eurót kapnak, ami a regionális átlagnál 21 százalékkal több.

A bruttó havi átlagbér Szlovákiában a statisztikai hivatal szerint az idei első negyedévben elérte a 839 eurót, ami 2,2 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Az egyes ágazatok és régiók között azonban továbbra is jelentős különbségek vannak. A legtöbbet a bankszakmában dolgozók vihetik haza, akiknek a havi bruttó fizetése 1713 euró, őket a számítógépes szakemberek és a távközlési alkalmazottak követik, 1706 euróval, az energiaágazatban pedig 1510 euró a bruttó bér - írta a pozsonyi Új Szó.