Napenergiába kellett volna fektetni a pénz!

A First Solar napelemgyártó cég a Google mesés árfolyam-emelkedéseire emlékeztető hozammal örvendeztette meg befektetőit.
Komócsin Sándor, 2007. november 9. péntek, 08:11
Fotó:

Csak tegnap 34 százalékkal ugrottak meg a First Solar napenergiacég részvényei, ami vagy azt jelzi, hogy óriási felfutás előtt áll a megújuló forrásokra épülő energiaszolgáltatási ágazat, vagy befektetési buborék kezd kialakulni. Esetleg mind a kettő.

A phoenixi társaság úgynevezett vékony filmes napelemeket készít - nem is napelemről van szó igazán, hiszen tekercsekben gyártják -, amelyek előállítása olcsó a hagyományos, szilíciumalapú termékekhez képes. Bár hatásfokuk rosszabb, versenytársaikénál olcsóságuk és könnyű kezelhetőségük lehetővé teszi, hogy felhasználók kitapétázzák velük az épületeiket, illetve az energiaszolgáltatók kellően nagy terület lefedésével nagyüzemi módon is használhassák őket.

A termék viszonylagos olcsósága és könnyű tömeggyártása nyomán a First Solar képes arra, hogy gyorsan bővítse gyártási kapacitását, ami megmozgatta a befektetők fantáziáját: egy negyedév alatt 106, egy év alatt 290 százalékkal nőtt a társaság részvényárfolyama. A cég nemrégiben jelentette be, hogy 2009-re kétszeresére növeli termelését, és hogy új vevőkkel írt alá szerződést. Főként Németországból érdeklődnek a cég termékei iránt, ott ugyanis nagyvonalú állami támogatások segítik a napenergia felhasználásának terjedését.

Emellett az is az First Solarhoz hasonló vállalatok mellett szól, hogy az USA államai egymás után kötelezik energiaszolgáltatóikat a megújuló források arányának növelésére. Kalifornia államban például már 2010-re 20 százalékot kell felmutatniuk, 2020-ra egyharmados részesedést.

HOZZÁSZÓLÁSOK