Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai űrügynökség ritkán szokott véleményt nyilvánítani az űr kereskedelmi célú hasznosítását kitűző projektekkel kapcsolatban, így sokak figyelmét felkeltette, hogy a Szövetségi Kommunikációs Biztossághoz (FCC) beérkezett legújabb kérvényt ők is véleményezték - olvasható a portálon.

Az Ars Technika beszámolója szerint a szóban forgó beadványt a texasi székhelyű AST & Science nyújtotta be, akik azt tervezik, hogy 243 műholdat állítanak pályára 720 kilométeres magasságban, amivel kezdetben 4G-s, a későbbiekben pedig akár 5G-s mobilhálózatot tudnak majd biztosítani. A terv alapvetően eltér a SpaceX által tervezett műholdas internettől, hiszen amíg a Starlinket csak egy kifejezetten erre szolgáló antennával lehet fogni, így elsősorban a vezetékes internet kiváltásra alkalmas, addig a SpaceMobile-nak elkeresztelt leendő hálózat közvetlenül biztosítana kapcsolatot a mobileszközökhöz.

A SpaceX a 2020-as évek végéig 42 ezer alacsonyan keringő műholddal burkolná be a Földet, amely a világ minden pontján nagy sebességű internetet biztosítana. De mennyire lehet reális ez a cél?

A másik nagy különbség, hogy a SpaceX összesen 42 ezer műholdat tervez pályára állítani, vagyis 175-ször annyit, mint amennyiből az AST műholdrendszere állna. Na de akkor miért ezzel van problémája a NASA-nak, és nem a Starlinkkel? Az FCC-nek eljuttatott levelében az űrügynökség kifejti, hogy a műholdak zavaróan közel keringenének az A-Trainhez, vagyis ahhoz a négy műholdból álló műholdrendszerhez, amit a NASA és az Egyesült Államok Földtani Intézete (US Geological Survey) hozott létre a bolygónk tanulmányozására. A NASA szerint "az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az űrnek ebben a régiójában kifejezetten gyakoriak az űrobjektumok közötti találkozások", így a hatalmas műholdak telepítése növelné az ütközések kockázatát.

Az ATS műholdjai kétségkívül valóban nagyok, a 900 négyzetméteres összterületű eszközök nagyjából tízszer akkorák lennének, mint egy hagyományos műhold, ez pedig a NASA szerint kifejezetten nehézkessé tenné a velük való manőverezést. Az űrügynökség emellett azzal kalkulál, hogy mivel az AST-nek nincs tapasztalata ekkora műholdak építésében, az eszközöknek legalább a tíz százaléka meghibásodna. A T-Mobil USA és a Verizon mobilszolgáltatók arra figyelmeztettek, hogy az AST szolgáltatása zavarhatná a földi hálózataikat.