A bank csütörtöki közleményében kifogásolta, hogy a sajtó előszeretettel titulálja úgy, hogy az "Oroszország Nemzetközi Befektetési Bankjának". Az igazság ezzel szembe az a bank szerint, hogy a Nemzetközi Befektetési Bank nem orosz, hanem egy nemzetközi fejlesztési pénzügyi szervezet, amelyet szuverén államok hoztak létre, az ENSZ 1970/11417-es számú nemzetközi megállapodása alapján - idézte a közleményt az Index.

Azt is megírták, hogy a tulajdonosok között az Európai Unió tagjai a szavazásra jogosító részvények több mint 50 százalékát ellenőrzik, így cáfolják azt az értesülést, miszerint a Budapestre költözéssel az Oroszországot sújtó szankciókat kerülné ki a bank. Ehelyett a lépés azért fontos, mert "az uniós székhely segíti a bank tőkéjének növekedését, a bank hitelezési és befektetési tevékenységeinek további növelését, a bank finanszírozási költségeinek csökkenését, a márka ismertségének növelését."

A közleményben megemlékeznek arról is, hogy milyen kedvezmények illetik meg nemcsak az intézményt, de a munkatársaikat is. Szerintük azok megfelelnek a nemzetközi jognak, és hasonlóak a más országokban működő más nemzetközi szervezetek számára biztosított feltételekhez.

Azt is tagadták, hogy a pénzintézet az orosz titkosszolgálat trójai lova lenne, mint írták "az IIB létezésének majdnem 50 évében semmilyen ügyet nem regisztráltak, ahol a bank alkalmazottai valamely nemzetközi egyezményekkel összeegyeztethetetlen tevékenységben vettek volna részt."