A parlament előtt lévő "A Nemzetközi Beruházási Bank és Magyarország Kormánya között a Nemzetközi Beruházási Bank Magyarországi Székhelyéről szóló Megállapodás kihirdetéséről" szóló törvénytervezet teljes mentességet ad majd a Magyarországon működő Nemzetközi Beruházási Banknak (NBB) szinte minden téren - írja az Index.

Az orosz vezetésű NBB teljes mentességet kap a magyar pénzügyi felügyeleti szervek és más hatóságok ellenőrzései alól. A bank minden tulajdona mentesül bármiféle korlátozás, szabályozás, ellenőrzés és moratórium alól, a rendőrök pedig csak akkor mehetnek oda be, ha a bank hívja őket.

Az NBB-t nem köteleznék számviteli szabályok bevezetésére sem. Ha az ügyleteihez szüksége volna valamely speciális jogosítványra, engedélyre vagy jogszabályi jogállásra, akkor úgy kellene tekinteni, mintha már rendelkezne azzal. A bank valamennyi tulajdona és bárminemű tevékenysége, művelete mentességet kap

mindenféle jogi eljárás, közigazgatási vagy bírósági eljárás alól, kivéve, ha a bank lemondott mentességéről.

Emellett minden magyarországi jövedelme és tulajdona mentességet élvez minden adó- és egyéb közteher megfizetése alól, kivéve a szolgáltatási díjakat.

A bank dolgozói diplomáciai mentességet kapnak, ahogy a szakértői, tanácsadói és más meghívott vendégei is korlátozás nélkül jöhetnek az országba. Ez persze a banknak dolgozó magyar állampolgároknak nem jár, ez csak és kizárólag a külföldieket érinti - jegyzi meg az Index.

Mindezért cserébe a kormány mindössze az érintettek nevét kéri, és már meg is kaphatják az illetékes hatóságoktól a szükséges személyi igazolványokat, amelyek biztosítják, hogy minden "kiváltságot és mentességet" élvezhessenek az érintettek.

Varga Mihály pénzügyminiszter decemberben számolt be arról, hogy a bank budapesti székhelye várhatóan 2019 második felében nyílik meg és a tervek szerint a teljes központ két-három éven belül települ Magyarországra.

Az újjáélesztett KGST banknak is nevezett NBB-nek jelenleg Bulgária, Kuba, Csehország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnam a tagja Magyarország mellett. A jelenleg moszkvai székhelyű NBB fejlesztési projektekre, beruházásokra nyűjt közép- és hosszú távú hiteleket.