Törvények felett állna a Budapestre települő KGST-bank

Törvények felett állna az orosz vezetésű Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) és a külföldi dolgozói is - derül ki egy, a parlament előtt fekvő jogszabálytervezetből.
Szabó Zsuzsanna, 2019. február 20. szerda, 22:48
Fotó: Shutterstock

A parlament előtt lévő "A Nemzetközi Beruházási Bank és Magyarország Kormánya között a Nemzetközi Beruházási Bank Magyarországi Székhelyéről szóló Megállapodás kihirdetéséről" szóló törvénytervezet teljes mentességet ad majd a Magyarországon működő Nemzetközi Beruházási Banknak (NBB) szinte minden téren - írja az Index.

Az orosz vezetésű NBB teljes mentességet kap a magyar pénzügyi felügyeleti szervek és más hatóságok ellenőrzései alól. A bank minden tulajdona mentesül bármiféle korlátozás, szabályozás, ellenőrzés és moratórium alól, a rendőrök pedig csak akkor mehetnek oda be, ha a bank hívja őket.

Az NBB-t nem köteleznék számviteli szabályok bevezetésére sem. Ha az ügyleteihez szüksége volna valamely speciális jogosítványra, engedélyre vagy jogszabályi jogállásra, akkor úgy kellene tekinteni, mintha már rendelkezne azzal. A bank valamennyi tulajdona és bárminemű tevékenysége, művelete mentességet kap

mindenféle jogi eljárás, közigazgatási vagy bírósági eljárás alól, kivéve, ha a bank lemondott mentességéről.

Emellett minden magyarországi jövedelme és tulajdona mentességet élvez minden adó- és egyéb közteher megfizetése alól, kivéve a szolgáltatási díjakat.

A bank dolgozói diplomáciai mentességet kapnak, ahogy a szakértői, tanácsadói és más meghívott vendégei is korlátozás nélkül jöhetnek az országba. Ez persze a banknak dolgozó magyar állampolgároknak nem jár, ez csak és kizárólag a külföldieket érinti - jegyzi meg az Index.

Mindezért cserébe a kormány mindössze az érintettek nevét kéri, és már meg is kaphatják az illetékes hatóságoktól a szükséges személyi igazolványokat, amelyek biztosítják, hogy minden "kiváltságot és mentességet" élvezhessenek az érintettek.

Varga Mihály pénzügyminiszter decemberben számolt be arról, hogy a bank budapesti székhelye várhatóan 2019 második felében nyílik meg és a tervek szerint a teljes központ két-három éven belül települ Magyarországra.

Az újjáélesztett KGST banknak is nevezett NBB-nek jelenleg Bulgária, Kuba, Csehország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnam a tagja Magyarország mellett. A jelenleg moszkvai székhelyű NBB fejlesztési projektekre, beruházásokra nyűjt közép- és hosszú távú hiteleket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Der_Zahnarzt, 2019.02.20 23:40

És ne feledjük: a büdös tolvaj cigány, miközben kifosztja ezt az országot, folyamatosan rasszistáz meg antiszemitáz bennünket, kitartóit. Csak ahogy tanulta otthon a putriban, a tolvaj cigány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Der_Zahnarzt, 2019.02.20 23:25

Helyes. A brüsszeli bohócokat nem kell egy ilyen komoly pénzintézet közelébe engedni, ahogy csicskájukat, Orbánt sem. Abból csak mutyikalandparkok és egyéb "fejlesztések" lennének, magyarul az egyik felét az Orsós-maffia lopná el, a másik felét a brüsszeli bohócok. Nem tudom más hogy van vele, de nekem k...ra elegem van ebből az "üzleti modellből".

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html