Az elmúlt hónapok sorozatos bankbotrányai (LIBOR-ügy, pénzmosási ügyek, szabálytalan értékesítés) egyszerűen kikényszerítik a legnagyobb bankoknál, hogy csökkentsék az alkalmazottaknak járó kifizetéseket, nem egyszer a már kifizetett bónuszok csökkentésével.

A korábban odaítélt bónuszok csökkentéséről szóló szabályok a brit bankoknál nem számítanak újdonságnak, hiszen már 2009 óta alkalmaznak hasonlókat. Az USA-ban a 2010-ben elkezdődött Dodd-Frank pénzügyi reform is tartalmaz ilyet, igaz, ezek a szabályok még véglegesítésre várnak.

Számos európai nagybank (köztük az HSBC és a Royal Bank of Scotland) döntött az elmúlt három évben a már megítélt javadalmak csökkentéséről, javadalmazási szakértők szerint pedig az idei évben különösen sok bank követheti őket. Ezzel megkísérlik meggyőzni a bankok befektetőiket, hogy keményen fellépnek az elmúlt időszakban előkerült szabálytalanságok ellen.

A Deutsche Bank még tovább ment, ugyanis már olyan bónuszokat is visszavehet alkalmazottaitól, amelyeket (részvény formájában) a korábbi munkáltatójuk adott nekik.