Négyszázmillióba kerül a Hyundai-Kiának a nagy átverés

Tetemes kártérítést kell fizetnie Dél-Korea legnagyobb autógyártó párosának azért, mert az USA-ban pontatlan fogyasztási adatok megadásával értékesítette autóit.
Napi.hu, 2013. december 26. csütörtök, 10:03
Fotó: Napi.hu

Az egy cégcsoporthoz tartozó Hyundai és Kia autógyáraknak összesen 395 millió dollár (288,6 millió euró) kártérítést kell fizetniük annak a 90 ezer amerikai autósnak, akiket félrevezettek fogyasztási adataikkal - jelentette a chosun.com koreai hírportál. A büntetésből egy nagyobb üzembővítést is finanszírozhatnának a vállalatok - a Daimler nagyjából 800 millió euróból építette fel a kecskeméti Mercedes-gyárat.

Az ügyfelek azért indítottak pert a cégek ellen, mert a birtokukba került autók 10-20 százalékkal több üzemanyagot égettek el, mint amit a gyártók prospektusaikban megadtak. Az autógyártók közleménye szerint a Los Angelesi szövetségi bíróságon 53 precedens értékű perben megállapodásra jutottak elégedetlen vásárlóikkal.

Ezek a perek 13 Hyundai vagy Kia típust érintettek, amelyeket 2011 és 2013 között gyártottak. A felperesek átlagosan 439 dolláros kártérítésre számíthatnak, amit üzemanyag-utalvány formájában kapnak meg a többletfogyasztás kompenzációjaként.

Elmérték

Az amerikai környezetvédelmi hivatal tavaly novemberben hozta nyilvánosságra vizsgálatának eredményét, amelyből kiderült, hogy a koreai páros kozmetikázott fogyasztási adatokkal igyekszik vonzóbbá tenni autót. A hivatal szerint olyan mérési módszert választottak, amely a valós használathoz képest kedvezőbb eredményeket hozott.

A Magyarországon is ismert Kia Rio modell 1,6 literes motorral felszerelt változatának átlagfogyasztása például 4,9 liter/100 kilométer helyett 5,3 liter. A hasonló erőforrással ellátott Soul átlag 5,6 liter helyett 6,5-et éget el 100 kilométerenként - derül ki az autógyártó javításából.

Az amerikai példa nyomán a Hyundai és a Kia néhány hazai vásárlója is úgy gondolta, érdemes pert indítania a cégek ellen a trükkös fogyasztási adatok miatt. A szöuli központi kerületi bíróság azonban december közepén az autógyártók javára döntött a perükben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

TrombiJoe, 2013.12.27 10:02

Amerikában 439$-t visszakapnak a reklamálók. Nálunk úgy működik a fogyasztóvédelem, hogy az állam X millióra megbünteti a céget...azután el is költi a milliókat az állam, levéve a "terhet" a fogyasztók válláról, nem kell kitalálniuk, mire költsék az elbukott, de visszakapott pénzt.
Az állam nagyobb átverést végez, mint a cégek. Más üzletágban ezt a tevékenységet orgazdának, ill,stricinek hívják,nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html