Az Egyesült Államoknak nem kellene Japánt utánoznia, amely az 1990-es években támaszt nyújtott a sikertelen bankoknak, s ezzel meghosszabbította saját gazdasági válságperiódusát - idézi Richard Shelby szenátor ABC televízióban elhangzott szavait az MTI Eco.

"Zárják be őket, fejezzék be működésüket; ha halottak, el kell temetni őket" - fogalmazott nyersen a bankbizottság rangidős ellenzéki tagja, aki szerint az lenne erős üzenet a piacnak, ha a kisbankok mellett néhány nagybankot is eltemetnének.

Az Egyesült Államokban egyre erősödik a pénzintézetekkel szembeni ellenérzés, egyúttal a kormányra nehezedő nyomás, miután a bankokba pumpált több száz milliárd dolláros tőkeinjekció sem volt képes megállítani a gazdasági hanyatlást. A válság nemhogy csillapodni, hanem erősödni látszott az utóbbi hetekben.

A Republikánus Párt első számú vezetői közé tartozó John McCain szenátor, tavalyi elnökjelölt a Fox News hírtévének szintén úgy nyilatkozott: a csőd közelébe jutott bankokat hagyni kell bukni.

Bár egyik szenátor sem említette a bankok államosítását, a republikánusok ezt a folyamatot többnyire a szocializmus irányában tett, mindenképpen elkerülendő lépésnek tekintik. A banki államosítás fogalmáról széles körű vita folyt az utóbbi hetekben azzal kapcsolatban, hogy a kormány jelezte: az állam jelentős tulajdonhányadot szerezhet a gondokkal küzdő nagybankokban a még súlyosabb pénzügyi válság megelőzésére.

Tom Donohue, az amerikai kereskedelmi kamara elnöke viszont azt mondta: nem célravezető az olyan bankok bezárását emlegetni, amelyek szerves részei az egész világgazdaságnak. A szakértő az ABC televíziónak azt mondta, ehelyett arról kellene tárgyalni, hogyan lehetne a bankoktól felvásárolni a mérgező papírokat, amelyeket egy állam és magántulajdonú intézetben kellene tartani.