Az elvi döntés nehezen született meg, hiszen a Siemens csak nemrégiben lépett atomenergetikai együttműködésre az orosz állami Rosatom konszernnel. Az újdonsült partner rideg elutasítása hátrányos hatással lenne a Siemens oroszországi üzleti érdekeltségeire annak ellenére is, hogy korábban bejelentette atomenergetikai tevékenységének felülvizsgálatát.

A Handelsblattnak nyilatkozó Siemens szóvivő elmondta, hogy a vállalat atomenergetikai üzleti stratégiáját "a japán események és a nemzetközi üzleti környezet mérlegelésével" alakítják majd ki és a végleges döntés meghozatalakor "társadalmi és politikai szempontokat is figyelembe vesz".

A müncheni konszern nemrégiben számolta fel költséges és bonyodalmas együttműködését a francia Areva atomenergetikai konszernnel és helyette az orosz Rosatom vállalattal lépett kapcsolatba azzal a szándékkal, hogy együtt vezető szerepre tegyenek szert a világpiacon.

A fukusimai reaktor katasztrófa után azonban gyökeresen megváltoztak az atomenergia világpiaci kilátásai. Számos országban elhalasztották az új atomerőművek építését, de az atomenergia nem is illik az új konszernvezér Peter Löscher által preferált "zöld" vállalati arculatba.

A Siemens két évvel ezelőtt írt alá szándéknyilatkozatot az orosz konszernnel egy közös vállalat alakításáról. A terv megvalósítását azonban hátráltatta francia partnerével, az Areva konszernnel kialakult nézeteltérés. A válásra végül egy bírósági döntés nyomán az elmúlt héten kerülhetett sor. A Siemens ennek értelmében 648 millió eurót fizet a francia vállalatnak és 2013 szeptemberéig nem léphet fel vele szemben konkurensként az atomenergetikai piacon.