BUX
39138

Nehéz év vár az orosz bankokra

Bár nem lesz könnyű az idei év az orosz bankoknak, de várhatóan a tavalyi év végén megindult nyereségességüket sikerül fenntartani.

Barabás T. János, 2016. március 14. hétfő, 13:07

Mihail Szuhov, a moszkvai központi bank elnökhelyettese szerint ha nem is lesz könnyű az idei év az orosz bankoknak, kedvező az indulás. Egy genfi tanácskozáson úgy nyilatkozott, újraépíthetik tőkéjüket jüanban jegyzett alapok felhasználásával. A kínai valuta most engedélyezett felvétele a tartalékalap-képzésre jogosultak közé nem mesterséges stimulációs eszköz, csak egyszerűsíti azoknak a helyzetét, akik jüanban akarnak befektetni.

A bankár elmondta, hogy az orosz bankok összesített profitja január-februárban 83 milliárd rubel (1,2 milliárd dollár) volt, s az első negyedév végére elérheti a 100 milliárd rubelt (1,4 milliárd dollár). Hosszú idő óta először decemberben és a következő hónapokban nemcsak a legnagyobb pénzintézetek, hanem a bankrendszer egésze nyereséges volt. Bár az éves prognózisokkal illik óvatosnak lenni, de úgy vélte, joggal számítanak 400 milliárd rubeles profitra.

Kevésbé volt optimista German Gref, as legnagyobb orosz bank, a Sberbank vezérigazgatója, aki szerint túlságosan alacsony a bankok 13 százalékos tőkemegfelelése, és arra számít, hogy idén mintegy 10 százalékuk elveszíti működési engedélyét - írta a TASZSZ.

A jegybank az elmúlt 2,5 évben több mint 200 bankot zárt be, egyedül 2015-ben 80-at. Az orosz bankrendszerben jelenleg kevesebb mint 700 bank működik.