Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Finnországba, Belgiumba és Svájcba szállítana F-35-ös harci repülőket a Lockheed Martin - mondta el a cég vezérigazgatója, Jeff Babione egy ausztráliai légibemutatón a Di.se szerint.

Az amerikai cég szerint ezen országok légierejei könnyen hasznosíthatnák a gépeket, így megvizsgálják a lehetőségeiket. Ami viszont nem jó hír a svéd repülőgépgyártónak, a Saabnak, amely a Magyarországon is használt Gripen típusú vadászbombázakkal házal. Ráadásul éppen ebben a három országban próbált meg üzleteket kötni. Finnországgal például elérhető közelségben van a megállapodás, miután a svéd és a finn kormány is katonai együttműködést tervez a térségben tapasztalható orosz fegyverkezés miatt.

Svájcban pedig két éve már majdnem megállapodtak több vadászgép leszállításáról, azonban 2014-ben egy népszavazáson az emberek nem támogatták a védelmi kiadások növelését. Jelenleg a svájci kormány azt vizsgálja, milyen légvédelmi fejlesztések szükségesek, ezeket milyen forrásokból hajthatnák végre. Várhatóan nyárra elkészül a jelentés, így akár már 2020 magasságában dönthetnek a repülőgép-beszerzésről is.

Már maga a hétvégi bejelentés is negatívan hatott a Gripen részvényeire: a nyitás óta 2,8 százalékpontot esett az árfolyamuk. Délelőtt 11 órára újra emelkedni kezdtek, a hétfői nyitóárfolyamhoz képest 1,8 százalékkal gyengébbek.

A szakirodalomban 4+, vagy "négy és feledik generációsnak" nevezett JAS 39 Gripen kódjelű repülőgépekből eddig közel 300 darabot gyártottak. A svéd légierőn kívül a magyar, a cseh és a thaiföldi hadseregben használják. Magyarország 14 darabot rendelt az egy- és kétüléses változatból. 2015-ben két gépet is cserélni kellett meghibásodások miatt, tavaly júliusban érkezett meg az utolsó cserepéldány.