A közlemény szerint a Naftohaz keresetében a két ország közötti, egymás befektetéseinek kölcsönös védelméről szóló kormányközi megállapodás megsértésére hivatkozik, amit Oroszország a félsziget bekebelezése után a cég és leányvállalatai krími vagyonának jogellenes elkobzásával sértett meg. Az ukrán gázkonszern az emiatt elszenvedett veszteségét 2,6 milliárd dollárra becsüli.

A Naftohaz álláspontja szerint 2014-ben Oroszország nagyszabású összehangolt művelettel fosztott meg vagyonától ukrán vállalatokat úgy, hogy ezért kompenzációt nem fizetett. A művelet során fegyveresen szálltak meg fúrótornyokat, és a Naftohaz szinte minden krími vagyonát orosz vállalatoknak adták át.

Február közepén az ukrán gázvállalat írásban értesítette Oroszországot kártérítési követeléséről az elkobzott eszközökért, jelezve, hogy amennyiben a vitát tárgyalásos úton nem rendezik, bírósághoz fordul.

A Naftohaz 2015-ös jelentése szerint a vállalatcsoport évi két milliárd köbméter földgáz kitermelésétől esett el. A Krím elcsatolása előtt ottani leányvállalata, a Csornomornaftohaz 18 lelőhelyen folytatott kitermelést, négy önműködő fúróberendezést, 24 úszóeszközt használt, továbbá gázszállító rendszerrel rendelkezett, csaknem 1200 kilométer főgázvezetékkel, valamint 286 kilométer tengeri vezetékkel.

Egy még nagyobb ügy az ítélőszék előtt

Néhány hete vált ismertté, hogy a Naftohaz két tételben, összesen 28,3 milliárd dollárt követel az orosz Gazpromtól a stockholmi nemzetközi döntőbíróságon. Az ukránok szerint 18,1 milliárd azért járna az orosz gázóriástól, mert vitatható volt a cég gázárképzése 2011 és 2015 között, 10,2 milliárd dollár pedig azért, mert 2009 és 2015 között nem az érvényes szerződéssel összhangban teljesítette a tranzit gázszállítási kötelezettségeit.

Ehhez jött most hozzá a Krím elcsatolása miatti kártérítési igény. Ugyanakkor az orosz Gazpromnak is van követelése Ukrajnával szemben: 38,7 milliárd dollárra tart igényt arra hivatkozva, hogy a "take or pay" rendszerű szerződés ellenére Ukrajna csak a felhasznált mennyiségű gázért fizetett, több éven át nem használva ki a teljes kvótát, amelynek megvételére kötelezettséget vállalt.