Nem álom: ingyen áram öt éven belül

A technológiai fejlődésnek, az állami támogatásnak és a panelek árcsökkenésének köszönhetően robbanásszerűen bővül a háztetőkre szerelt napelemek használata az USA-ban: az elmúlt két évben a paksi atomerőmű kapacitásának másfélszeresével borították be házaikat az amerikaiak.
Napi.hu, 2013. december 29. vasárnap, 13:36
Fotó: Napi.hu

Hawaii lakosai a sokak által irigyelt napos időjárás miatt forró doboznak nevezik házaikat, amelyekben állandóan megy a légkondicionáló. A szigetcsoport drágán importált olajból állítja elő az elektromos energiát, amelynek ara kilowattóránként 37 cent (81 forint). Itt kerül a legtöbbe az elektromos energia az USA-ban, még a napfényes Kalifornia lakói is csak fele ennyit fizetnek, a 37 cent az országos átlag háromszorosa

Egy 140-150 négyzetméteres lakás havi villanyszámlája elérheti a 400 dollárt (90 ezer forint), ezért a napenergia felhasználása sokkal inkább hangzik racionális gazdasági döntésnek, mint a környezetvédelem érdekében hozott áldozatvállalásnak. Különösen igaz ez, ha figyelembe vesszük, hogy a telepítés költségét 65 százalékkal csökkenthetik a helyi és a szövetségi állam adóhitelei - derül ki a Bloomberg összefoglalójából.

Számoljunk!

A hírügynökség cikkében leírja egy házaspár esetét. Walkerék 18 panelből álló, majdnem hat kilowatt áramtermelési kapacitású napelemtáblát telepítettek a házuk tetejére 35 ezer dolláros (7,7 millió forint) költséggel. A kiadást hitelből finanszírozzák, amelynek törlesztőrészlete havi 305 dollár (67 ezer forint). Mini naperőművűket hozzákapcsolták az elektromos hálózathoz, bízva abban, hogy áramszolgáltatójukkal az úgynevezett nettó mérés alapján számolhatnak el. Ez azt jelenti, hogy az általuk előállított, és a hálózatba táplált áram értékét levonják a dróton érkező energia árából.

Walker úr azzal számolt, hogy ennek eredményeként havonta 18 dollárra (4000 forint) csökken a villanyszámlája - ez adódik hozzá a törlesztéshez. Figyelembe véve, hogy a szolgáltatótól vásárolható áram ára a következő években várhatóan nő, kalkulációja szerint a megtakarításnak köszönhetően öt év alatt térülhet meg a beruházása. Attól kezdve ingyen juthatnak hozzá az elektromos energiához.

Ellenforradalom

A dolog sima ügynek látszott egészen addig, amíg az áramszolgáltató, a Hawaiian Electric Industries Inc. (HECO) nem közölte Walkerékkel, hogy nem csatlakoztathatják rendszerüket az elektromos hálózathoz. Az indok: olyan sok helyi lakos épít naperőművet a háza tetejére, hogy bejövő elektromos energia úgynevezett veszélyes áramtüskéket okoz a szolgáltató rendszerében, amelyek károkat okozhatnak. Egyelőre tanulmányozzák, mit tehetnek. A Walker házaspár addig egyszerre törleszti a napelem-telepítés költségét és korábbi áramszámláját.

A hasonló helyzetbe kerülő fogyasztók úgy vélik, hogy a HECO csak a profitját védi. A cég viszont az új energiaellátási korszak úttörőjeként tekint magára. A sok napsütésnek köszönhetően számtalan fogyasztója telepít napelemeket, amelyek integrálása új kihívást jelent. Ígéretük szerint márciusra kisakkozzák, hogyan oldják meg a technikai gondokat, illetve ez mennyibe fog fájni ügyfeleiknek. A szakértők szerint mindkét fél álláspontjában van igazság.

Forradalom

A napenergia magánfelhasználása az USA-ban az elmúlt években scifiből valós lehetőséggé vált. Ma már az áruházláncok is kínálnak a háztartási fogyasztáshoz érezhetően hozzájáruló napelemeket. A panelek ára folyamatosan esik, így az ország naposabb részein ma már az alternatív energia felhasználását segítő állami támogatások nélkül is versenyképes áron termelhető elektromos energia napelemekkel. És a lehetőség észak felé terjed.

Az elmúlt két évben 200 ezer háztartás és vállalat telepített napelemeket háza, épületei tetejére. Az így létrejött három gigawatt áramtermelő kapacitás másfélszerese a paksi atomerőmű képességének. Az USA-ban telepítési rekordot hozott 2013 harmadik negyedéve: három hónap alatt 31 ezer tetőre kerültek napelemek. A napenergia adta az áramtermelő kapacitás növekedésének 72 százalékát októberben.

Kalifornia egymaga potenciálisan 76 gigawatt napenergia-alapú áramtermelő kapacitással rendelkezik. Ami több, mint amekkora az államban telepített erőművek termelési képessége volt 2012-ben - derül ki a Solar Energy Indrustries Association iparágai szövetség adataiból.

Háború

Zöld Tea Párt
Egyenlőtlen felek indultak harca Arizonában a napelemek tulajdonosainak 50 dolláros megsarcolása körüli csatában. Az APS szolgáltató és támogató 3,7 millió dollárt költöttek reklámkampányra, míg a napenergia hívei csupán 350 ezret. A cég 30 másodperces tévéreklámokkal rohamozott, amelyekben a Solyndra LLC napelemgyártóhoz hasonlította a napenergia-lobbit támogató panelgyártókat. A Solyndra csődbe ment, miután termeléséhez igénybe vett 545 millió dollár szövetségi hitelgaranciát.
A napenergia-pártiak mellett egy republikánus szenátor fia állt ki azzal, hogy az APS meg akarja akadályozni az amerikaiakat a szabad energiaforrás-választásban. A köztéri rendezvényeken a napenergia támogatói jóval többen voltak, mint a szolgáltató hívei. Rockzene hallgatása mellett, piknikezve hallgatták a szónokokat. A felügyelet által végül elfogadott havi ötdolláros fix hozzájárulásról szóló ajánlatot ők tették az 50 dollár helyett.
Egy másik államban, Georgiában a napenergia-lobbinak igencsak szokatlan tagjai vannak: a radikális republikánusok, a Tea Party helyi alapítói. Csoportjukat Green Tea Coalitiont nevezték el. A konzervatív párt eddig inkább az olajiparral ápolt szoros kapcsolatairól volt ismert.

A tét óriási: az áramszolgáltatók évente 360 milliárd dollár bevételt hozó üzletüket féltik az áramtermelési forradalomtól. Kaliforniában, ahol a napenergia ma már 626 ezer háztartást szolgál ki, évi 120 dolláros pluszköltséget akarnak hárítani a háztető-erőművek tulajdonosaira. A napenergia hívei szerint ezzel sem tudják lelassítani a panelek terjedését.

A Colorado állambeli Xcel Energy Inc. felére csökkentette az ügyfeleitől a hálózatba táplált áram árát, mondván: enélkül inkorrekt támogatást kapnának a napelemeket nem használó fogyasztókhoz képest. Arizonában aláírásgyűjtés indult a havi 50 dolláros pluszdíj ellen, amit APC szolgáltató akart beszedni napelemes vásárlóitól. Az állam szabályozó hatósága végül 4,9 dollárra csökkentette ezt a díjat, ám a cég azzal fenyegetőzik, hogy néhány év múlva jelentősen meg fogja emelni az extraköltséget.

Az USA energiaellátásából ugyan kevesebb mint egy százalékkal részesedik a napenergia, ám a gyors növekedés már elérte a pénzügyi világ ingerküszöbét is. A Fitch Ratings a nyáron arra figyelmeztetett, hogy a folyamatok árnyékot vetnek az amerikai áramszolgáltató szektor üzleti modelljének jövőjére. Ráadásul a napelemek éppen a legjövedelmezőbb csúcsidőszakban veszik át a felhasználók kiszolgálását a szolgáltatóktól.

Fizess a semmiért?

A napenergia hívei szerint őrültség a díj, hiszen a cég lényegében olyan szolgáltatásért szed be pénzt, amit nem végez el. Ezen az alapon az energiatakarékos lakásokat vagy kevesebb energiát fogyasztó kisvárosokat is meg lehetne adóztatni. Az ő ellátásuk is gondot okozhat a vállalatoknak, hiszen rendszereiket nagyobb igényekhez építették ki.

Sok szakértő szerint a szolgáltatók rosszul reagálnak az új helyzetre. Az ellenséges fellépés helyett, ami rombolja amúgy sem túl jó imázsukat, inkább ki kellene használniuk a változásban rejlő lehetőségeket. Az összeadódó napaenergia-termelésre alapozva például visszafoghatnák drága erőmű- és hálózatépítéseiket. Ha sokat szívóznak ügyfeleikkel, akkor azok egyszerűen leválnak rendszereikről.

Hasta la vista, baby

Az utóbbin egyre többen gondolkodnak. Technikai megoldásként az akkumulátorfarmok létesítése jöhet szóba. Ebben tárolnák a felesleges energiát éjszakára és a felhős időszakokra. Elméletileg nincs szükség áramszolgáltatóra, ha ez az út járható. Egy olyan szigeten, mint Oahu, ahol az év 271 napja legalább részben napos, elgondolkodtató a dolog. Nemrégiben a Honolulu Marriott szállodában 100 napelem-tulajdonosnak tartott előadást az akkuhasználat lehetőségéről egy szakértő.

A dolog egyelőre túl drága, de ha a HECO túl sokáig vizsgálgatja az áramátvétel lehetőségét a napelem-felhasználóktól, akkor a fogyasztók, az akkumulátorgyártók és a pénzügyi szolgáltatók ki fogják dolgozni az elfogadható költségen finanszírozható alternatívát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2013.12.31 09:32

@antitroll: " Miközben ezek már nem állami cég alkalmazottjai, hanem nyereségérdekelt cégek fizetik őket."

Ebben igazad van, ezért kellett volna annak idején előre gondolkodni...
Az MDF kormány egy államtitkára mondta,azért vannak rendszerszintű hibák, mert olyan átalakítást, mint amit ők kénytelenek voltak csinálni,előttük nem csinált senki, nem volt követendő példa...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fazekg, 2013.12.31 09:23

@Emerico:
Hát 20% az ÁFA, kb. 10% a beruházás (igen van, bármennyire is tagadják azok, akiknek fingjuk sincs az egészről), 5%-ból alig jön ki az állomány (műszaki+ügyfélszolgálati) fizetése, és akkor még sehol sincs az irodák fenntartása, a szerelők benzine, a rendszeres karbantartások anyaga, stb. Végül, mivel a magyar közcélú hálózat jogilag kétszintű, még 10% a MAVIR hálózatának fenntartása, azt az MVM-en kell számonkérni, egyenesen az ő számlájára megy. A közműadó is kitesz 1%-ot. Árrés? Az már rég csak az ipari fogyasztókon van.
Tök mindegy, még pár rezsicsökkentés, és az MVM visszaveszi a szolgáltatókat, aztán reklamálhat, aki akar. Érdekes lesz újra 10 ezer közalkalmazott szakiskolás villanyszerelő országában élni. Bátor nosztalgia.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2013.12.30 23:20

@Abbe:
Igen, csakhogy ennek az áram esetében kicsit más a színezete, mert a számládon ott van, hogy az ÉDÁSZ sofőrjét mennyivel támogattad meg a pénzedből.
Az Audi számláján nincs ott, hogy mennyit engedett a nyereségéből a cég vezetése a saját dolgozójának és nem terhelik Rád. De nem is tudja, mert az autóiparban verseny van.
Az nagy különbség, hogy az áramszolgáltatók esetében nincs valós verseny és rendeletileg Rád terhelik a dolgozók, volt dolgozók, az özvegyeik, a kékek, a zöldek stb... juttatásait. Miközben ezek már nem állami cég alkalmazottjai, hanem nyereségérdekelt cégek fizetik őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2013.12.30 20:58

@Emerico:
"Mi a faxért fizetnek kevesebbet az áramszolgáltatóknál dolgozók az áram áráért, nekik olcsóbb olajból, széből, atomból gyártják"

Csak:) Tudod van szokásjog,kollektív szerződés stb.
Igazi jogállamokban nem hoznak visszamenőleges törvényeket, főleg nem politikai bosszúállás céljából...Ahogy az Audi a saját, már 3 éve nála dolgozóknak felajánlja a kedvezményes vásárlás lehetőségét ezt ugyanígy megtette, megtehette az energiaszektor. Hogy nagyon jól járnak vele az biztos. Nemrég üzemeltem be egy digitális falfűtés vezérlő egységet.
Az illető az Édász sofőrje volt. Ő ugyanúgy megkapja a kedvezményt, mint a nyugállományú főmérnök.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2013.12.30 19:23

@juliann: Börtönt adni nem szokás ,lehet nagy pénzbüntetés !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html